Помагат на родителите им, за да не изоставят децата

Майката показва по колко мляко изпиват близнаците.
ДИАНА ВАРНИКОВА
22.01.2013

Четирите деца на Роза временно са се пренесли в стаята.

Снимки Авторът
Бащата на децата Ангел обещава да се вразуми.

Тримесечните Димитър и Валентин живеят в недоимък в стара селскостопанска постройка в бивш стопански двор в Балкана над Батак и само благодарение на щедростта и добрината на отзивчиви хора, най-вече от една британска организация, родителите им Дуна и Ангел имат възможност да ги отглеждат. Поне засега. Засега, защото Дуна не получава майчинсски, тъй като не се е развела с първия си мъж Цанко, а биологичният баща на невръстните няма постоянна работа, с която да изхранва фамилията си. Безработните са се хванали като удавник за сламка за тези 170 лв., които трябва да получи майката – от детски за двете бебета и от обезщетението, но

 

парите скоро няма да закърпят бедното положение

 

на несретниците, тъй като мъжът, с когото майката има все още брак, отказва да подпише молба-декларация и така Дуна не може да получава майчинство. Не помагат и увещанията на социалните работници, отишли „на крака“ при Цанко Заиров в Костандово, който ги отпраща и казва, че иска Дуна да дойде да му се извини. За да оцеляват в тези мразовити зимни дни, заслугата е на британската организация “Надежда и домове за децата“, на сътрудничеството между два отдела за закрила на детето в Батак и Ракитово и на община Батак. Близнаците се родили в 7-ия месец в линейката на път от Батак за пазарджишката областна болница. Рожденият им ден в 13 октомври, но тъй като са се родили „в движение“ едва по-късно им бяха издадени актове за раждане, споделя Цветелина Арапова, регионален координатор на организацията в Пазарджишко. Организацията получила сигнал от болницата на 29 октомври и тъй като майката била изписана по-рано, а родените недоносени останали да наддадат на тегло и издирили родителите им в Батак. Не трябвало дълго да ги увещават да си вземат близнаците у дома, вместо да ги настаняват в институция, но перипетиите тепърва започнали заради неразтрогнатия брак на майката. Допълнително масло в огъня наливала и ревността на 26-годишния Ангел, който е с 10 години по-млад от Дуна. Разликата в годините за тях не била проблем, защото се взели по любов, но „проблем е човещината – вместо да се гордее, че господ му даде две ангелчета, той

 

все ме тормози и децата се стряскат и плачат

 

„Децата няма да ги дам, ако ще и да умра. Животът си давам за тях, по цяла нощ не мигвам, за да поддържам печката и да им е топло, а той вместо да се радва на тези ангелчета, налита да ме тормози“, оплаква се 36-годишната родилка. Тя и дума не дава да се издума да се върне при майка си. Родата й е във велинградското село Рохлево, но тъй като насила я омъжили за първия, не иска и да си помисли, че ще намерят подслон с бебетата при тях. От организацията са й предложили да я настанят на квартира в Пазарджик, но това не я устройва, защото няма кой да й помага. От община Батак са обещали да търсят варианти и за квартира в родопското градче.

 

„Да вземе поне някъде да се хване да работи – как ще се изхранваме“, пита останалата кожа и кости жена, която има от първия си брак 16-годишна дъщеря и 13-годишен син. „Няма да дам перце да падне върху Валентин и Митко“, кълне се родопчанката и друса по-малкия брат Валентин, който се родил с няколко минути по-късно от „баткото“. Митко пък спи, затрупан под стар юрган на леглото. И двете бебета са повити по традиция в износени от употреба одеяла, но иначе са чисти, облечени и нахранени. Поредната порция памперси, сухо мляко, дрехи и козметика, доставени от фондацията, ще им стигнат за месец, а после пак ще дойде нова помощ. Заварвам в бараката от една стая с коридорче и сестрата на Ангел Роза, която е помъкнала в студа и тя 4 гърла. Роза живее във фургон в курорта Цигов чарк край язовир “Батак“, който е на 5-6 км от бившите ферми на ТКЗС-то.

 

„Какво да ги правя, дойдох да ги видя и да им помогна, че брат ми ходи за дърва в гората, а Дуна сама се оправя с близнаците“.

 

„Децата са ми дар божи и няма да си ги оставя за осиновяване, нито на държавата – колете ме, бесете ме, умирам за тях, искам си ги и това е“, реди жената, която предната вечер пак е тормозена от любимия си Ангел, бащата на близнаците.

 
Липса на документи спъва помощите
„Само да ми дадат парите, ще им ги внеса в банката в книжки, та като пораснат, да си имат някакви парички“, обещава Дуна и като малко дете се радва на подаръците, донесени от организацията. Оттам им помогнали и със съдействието на полицията, заедно с отделите по закрила на детето в Ракитово и Батак Дуна да си върне личната карта, заложена в магазин в Костандово заради покупки на вересия. Документът за самоличност й трябвал, за да получи актовете за раждане на децата и да ги запише при личния лекар. Засега Дуна е подала молба само за еднократна помощ, а от „Надежда и домове за децата“ купили на близнаците детска количка и кошарка. Организирали във „Фейсбук“ и кампания за събиране на дрешки. Включили ги и в списъка на БЧК за хранителни продукти – да спестят пари за боб, грах, брашно и т.н.

 

Докато „гостуваме“ на бебетата – отвън бащата Ангел се прибира, нарамил дърво да го сече за печката. Последва разговор на 4 очи с мъжа – дано да се вразуми и да не тормози майката на синовете си и той уж обещава. Гарант за честната дума става и баща му, който също живее някъде в стопанския двор.

 
Материал: monitor.bg
(прочетено 195, 1 прочетено днес)

 • Годишен архив за 2022
 • Годишен архив за 2021
 • Годишен архив за 2020
 • Годишен архив за 2019
 • Годишен архив за 2018
 • Годишен архив за 2017
 • Годишен архив за 2016
 • Годишен архив за 2015
 • Годишен архив за 2014
 • Годишен архив за 2013
 • Годишен архив за 2012
 • Годишен архив за 2010
Архив