Бебе с хидроцефалия остана в семейството си след подкрепа от две фондации

В момента родителите на малкия Бебо помагат на други майки и бащи с болни дечица.

Бебе, родено с хидроцефалия, не бе изоставено от родителите си и има шанс да се излекува след намесата на две организации, подкрепящи деца и семейства в риск, научи „Здраве да е!”. Историята на Бебо започва с неговото преждевременно раждане /детето е с тегло 700 грама/, когато лекарите му поставят диагнозата вътрешна хидроцефалия. Заради малките си размери новороденото остава в отделението за недоносени в Дома за медикосоциални грижи, а след набавянето на килограмите, родителите си го прибират вкъщи. Сами подготвят документите за кандидатстване към Център „Фонд за лечение на деца“ на Здравното министерство и така успяват да направят първата операция в частна софийска болница за поставяне на клапа в  главата на детето. Малко след връщането на майката и бебето, то  постъпва по спешност в Детското отделение на болницата с бронхопневмония. Състоянието му се влошава и тогава родителите били посъветвани да го оставят за лечение и отглеждане в Майчин дом.

За случая разбрахме при поредно посещение в отделението по друг повод, казва координаторът на английската фондация „Надежда и домове за децата“ – България / Hope and Homes for Children/ Елена Петкова. Заедно с Галя Бисет регионален мениджър на фондацията за Югоизточна Европа и с помощта на придружаващия ги социален работник от отдел „Закрила на детето“ успяват да влязат в отделението и да се срещнат с майката.

Тя беше обезверена, отчаяна и не виждаше никакъв изход от ситуацията. Сподели, че вече трета седмица ги държат в болницата, не й дават информация за състоянието на детето, което, по нейни думи, се влошава, а не се подобрява, разказва координаторът. Посъветвах я да заминат възможно най-скоро за болница в София и поех ангажимента „Надежда и домове за децата“ да финансира транспортните разходи дотам, тъй като семейството нямаше средства, добавя Елена. Подкрепата от страна на двете организации мобилизира родителите, които остават в същата софийска болница за поставяне на нова клапа, поради запушването на първата. За да даде надежда на почти разореното семейство, фондацията и социалният комплекс продължават подкрепата като в разстояние на година поемат транспортните разходи до София, осигуряването на памперси и адаптирано мляко за Бебо, както всички специалисти от комплекса наричат малчугана. Обезверените  от песимистичните прогнози на лекарите родители са насочени към социалния комплекс, където започват да получават услугата „Ранна превенция от изоставяне на деца с увреждания в дом”. С майката и таткото, както и с по-голямото дете, работят психолог и социален работник, които им вдъхват надежда, че ще се справят със ситуацията и ще настъпи подобрение в състоянието на малкото. В същото време други специалисти-кинезитерапевти рехабилитират Бебо.

При първите ни срещи и двамата родители бяха много разстроени и объркани. Бащата доста често се разплакваше, а майката някак се капсулираше и не показваше външно емоциите си, макар да се усещаше огромната й болка и страх, казват от комплекса за социални услуги в Русе. Констатацията на специалистите след близо година безвъзмездна помощ от тяхна страна е, че сега и двамата родители се усмихват, говорят с гордост и радост за напредъка на детето, добавят те. Най-важното  е, че бебето се отглежда от биологичното си семейство – обичано и гушкано, а състоянието му се подобрява, категорични са всички. Нещо повече, семейството вече помага на друго, чието дете също е с диагноза хидроцефалия, да се справи със ситуацията. От подкрепящите организации се опитват да срещнат семейства със сходна съдба, за да си оказват взаимопомощ, както и да ги свържат с асоциацията на родители, чиито деца страдат от това заболяване. Надяваме се чрез предоставянето от наша страна на  комплексни интервенции, родителите на Бебо  да видят как детето им прохожда и се развива двигателно добре, което е тяхната единствена мечта в момента, уверени са специалистите.

 „Надежда и домове за децата„ или Hope and Homes for Children” е създадена от Марк Кук и съпругата му Каролин през 1994 година, когато те посещават Босна и Херцеговина и стават свидетели на последиците от войната. Основават организацията с цел подпомагане на разрушените от войната институции, в които се отглеждат деца.Първоначално организацията работи за подобряване условията на живот в тези домове за деца, а  след анализ на постигнатите резултати се стига до извода, че дори и най-добрите институции не са в състояние да предложат индивидуална грижа, внимание и възможности за адекватно развитие на децата. Те имат нужда от семейство, дом и много любов. През последните 12 години „Надежда и домове за децата” управлява или консултира закриването на 65 институции. Моделът за деинституционализация на британската организация  е признат от УНИЦЕФ и СЗО за най-добра световна практика.

Hope and Homes for Children  подпомага реформирането на системите за закрила и грижа за децата в 10 страни от Централна и  Източна Европа, сред които е и България. Фондацията започна процеса на закриване на домове у нас съвместно с русенското сдружение „Еквилибриум”, нейн партньор в работата, когато през 2010 година бе закрит  домът в град Тетевен, а 32 деца на възраст до 3 години намериха своите семейства. Домът бе преустроен в Център за обществена подкрепа, предоставящ различни социални услуги за деца и семейства.Обучени бяха и първите приемни семейства. Българският клон на организацията е учреден в края на 2011 година и в момента работи приоритетно за закриването на 31 институции в България.

източник: http://www.zdravedae.com

Прочетете още ...

Заедно можем всичко

Две интервюта по Радио Видин за съвместната инициатива „Заедно можем всичко“. Първолета Митева, старши експертът „Връзки с обществеността“ от ЧЕЗ, която пояснява какъв е обхватът на

Заедно можем всичко

Елица Иванова, координатор на НДД за област Видин разяснява за старта на кампанията пред Телевизия Видин „Надежда и домове за децата – клон България“ и

„Деинституционализация на грижата за деца: Как инвестираме в промяната?“

Репортаж от откриване на конференцията с интервю на Георги Симеонов, изпълнителен директор на „Надежда и домове за децата – клон България   по   телевизия Bulgaria On Air https://www.youtube.com/watch?v=xwrfI-NzrvMDeinstitutionalisation

Върни се обратно в