„Без помощ, нямаше да мога да задържа моя син“. Историята на Иво

На петнадесетия етаж в новопостроена с града в края на един Български град, Татяна и нейното семейство започват на чисто. Малък апартамент топъл, уютен и чист, но с  малко обзавеждане. По-добър е от всички места, на които са живели преди.

Когато отидохме на гости на Татяна по-големите  и деца Карина, която е на 4 и Лина, която е почти на 2, спяха на походно легло в единия ъгъл на хола. Само нейният син Иво, е буден и повече от готов да си поиграем.

Преди 6 месеца малко преди да се роди Иво, Татяна и нейното семейство са на път да останат без покрив над главите си. Нейният съпруг непрестранно си търси да си намери някаква, макар и нископлатена работа, а семейството живее от наем до наем в малък, олющен апартамент.

Щом Татяна ражда, служителите от родилното отделение се обаждат на представители  на „Надежда и домове за децата – клон България“. Те са притеснени, че, бидейки в безизходно положение, Татяна може да изостави Иво в дом.

Янка, местният координатор на организацията, посещава Татяна в болницата и я уверява, че с правилната подкрепа, тя ще може да се грижи за новороденото си момче.

Янка помага на семейството да си намери социално жилище и да подготви всички необходими документи, за да  получи майчинство. Това означава, че те, най-после, имат стабилни доходи. Освен тези неща, „Надежда и домове за децата – клон България“ осигурява на семейството основни домакински потребности, включително детско креватче за Иво, храна и лекарства. „Знам, че мога да се обадя на Янка по всяко време“, казва Татяна. „Без нейната помощ нямаше да мога да задържа сина си.“

Най-голямата дъщеря на Татяна, Карина, тъкмо е започнала да ходи на детска градина и се справя много добре. Преди това, нямайки постоянен адрес, е щяло да бъде невъзможно децата да ходят на училище. Сега „Надежда и домове за децата – клон България“ помага на Татяна да запише малката Лина на детска градина също, за да има повече време за Иво. „Всяка майка е щастлива, когато нейните деца са щастливи“, казва Татяна. „Чувствам се по-уверена за бъдещето сега.“

Работата на „Надежда и домове за децата – клон България“ е фокусирана върху превенция настаняването на деца под 3 годишна възраст в институции, предоставяйки необходимата подкрепа на уязвимите семейства, така че те да могат да се справят с отглеждането на техните деца сами. От 2009г. насам, НДД – България е участвала в закриването на 14 институции за бебета, като организацията продължава да работи редом с правителството с цел прилагане на Националната стратегия и закриването на останалите домове за бебета в страната.

Прочетете още ...

Инициатива с кауза

Тази седмица сме част от един прекрасен базар за великденска украса. Заредихме се с приятна енергия и емоции  в сградата на  Електрохолд България. Ето как

Нашата емоционална събота

С участниците в програмата за детско и младежко участие към „Надежда и домове за децата – клон България“ посетихме децата и младежите, настанени в Центъра

Върни се обратно в