„Да отгледаш дете с увреждания“    в град Бургас

 

На 23.11.2023 г в Младежкия дом в гр. Бургас се проведе информационна среща на тема

„Да отгледаш дете с увреждания“, организирана от Областни екипи по приемна грижа и „Надежда и домове за децата – клон България“, чрез регионалните координатори за област Бургас. Присъстваха 32 участници – приемни родители, началници на ОЗД от областта, представител на Регионална дирекция социално подпомагане и кандидати за приемни родители. По време на срещата Началника и Администратора  на Областни екипи по приемна грижа Бургас представиха стъпките за утвърждаване на приемни семейства, както и възможностите за смяна на профила им и условията на  работа при  отглеждане на децата в семействата.

Кремена Стоянова, национален консултант по детски политики към НДД България акцентира върху необходимостта за смяна на профила на приемни родители, там където ги има, но не са им настанени деца. Това е начин  да се използват и да са полезни при отглеждане на деца с увреждане защото обществото ни сега има нужда от тях. Трябва да се търсят и нови приемни семейства защото децата с увреждане трябва да имат шанс за живот не само в институции. И сега има деца, които трябва да бъдат изведени от последните Домове за медико-социални грижи за деца, но липсват приемни семейства с нужния профил. Тя представи много  примери за  успешни приемни родители и очерта профили на деца с увреждания,  които предстои да бъдат изведени.  Всички поставени въпроси получиха компетентни отговори  и декларира готовността на „Надежда и домове за децата – клон България“ за  по-нататъшна подкрепа  на приемните родители. 

          Предстои да се проведат такива информационни  срещи и в останалите общини на област Бургас.

Прочетете още ...

Планиране за 2024 от деца за деца

Време е за старт на застъпнически дейности. Разговори за деца в риск. В какво да се състои тяхната подкрепа. Намиране на нови идеи и инициативи.

Как да осигурим по-добро лечение на дете

На 17.01. 2024 г в Областна администрация Бургас се праведе 24 –тото заседание на Областния координационен механизъм по деинституционализация. Присъстваха 11 членове на областен координационен

Подари надежда

Нека внесем уют у дома! Нека отново подарим надежда!   Надежда и домове за децата – клон България заедно с Електрохолд България АД започваме своята

Върни се обратно в