Държавата отчете напредък при извеждането на деца от домове

430x293С пъти се е увеличил броят на приемните семейства и на изведените от домове деца за последните 3 години. Това обяви социалният министър Тотю Младенов по време на Национална конференция „Деинституционализацията – митове, реалност и перспективи“.

Министърът заяви категорично, че правителството има подчертана воля да се справи с поставената задача и има приета концепция за действие и сътрудничество между институциите. Младенов обяви, че през предстоящата година ще се случват същите успешни процеси, но с още по-висок темп.
Той не пропусна да отбележи, че по общините и селските райони също се работи усърдно за настаняване на децата от домовете в приемни семейства.

Директорът на Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД)Калин Каменов отбеляза, че неправителствените организации оказват неоценима помощ на държавните органи и в тази връзка благодари специално на организаторите на конференцията „Надежда и домове за децата“.

„Излязохме вече от митовете. Това не е радикална идея и ние вече я осъществихме. Догодина ще има закрити още домове и ще стимулираме хората да не оставят децата си. Така обществото ще разбере, че държавата е помощник, а не мащеха“, заяви Каменов.

Организаторите на събитието от „Надежда и домове за децата“ дадоха подробен отчет за дейността си през изминалата 2012 година и споделиха, че в момента работят по втория етап на своя проект „Стратегическа деинституционализация и реформа на грижата за деца от 0 до 3 години в България“.

Неправителствената организация оказва подкрепа на държавата в 3 направления – закриване на домове, експертна помощ и обучение и директна материална или специализирана помощ за семействата, готови да изоставят децата си или искащи да ги приемат обратно от домовете.

Организаторите разкриха, че в момента работят в 8 пилотни общини като основното, с което се занимават е намиране на жилище за децата за купуване на дърва за горене и храна, и подкрепа за достъп до здравни услуги.

Също така стана ясно, че за 2012 година са успели да върнат 10 деца при биологичните им семейства и работят с още 51 за реинтеграция при родителите им.
За всяко семейство, в което е настанено дете от институция се предвижда специализирана помощ, включваща насочване към образователни програми и първоначално финансиране на обучението, както и подкрепа за намиране на работа за родителите, ако те в момента не са ангажирани с такава.

Източник: News.bg

Прочетете още ...

Заедно можем всичко

Две интервюта по Радио Видин за съвместната инициатива „Заедно можем всичко“. Първолета Митева, старши експертът „Връзки с обществеността“ от ЧЕЗ, която пояснява какъв е обхватът на

Заедно можем всичко

Елица Иванова, координатор на НДД за област Видин разяснява за старта на кампанията пред Телевизия Видин „Надежда и домове за децата – клон България“ и

„Деинституционализация на грижата за деца: Как инвестираме в промяната?“

Репортаж от откриване на конференцията с интервю на Георги Симеонов, изпълнителен директор на „Надежда и домове за децата – клон България   по   телевизия Bulgaria On Air https://www.youtube.com/watch?v=xwrfI-NzrvMDeinstitutionalisation

Върни се обратно в