Една от причините за изоставяне на деца е бедност

Днес, 16 октомври се проведе онлайн заседание на Областния координационен механизъм по деинституализация, Кърджали. Заседанието бе свикано спешно от РДСП и „Надежда и домове за децата –клон България “(НДД)  по повод публикация в местните медии за бедстващо семейство с шест деца в община Кирково. Всички поканени институции участваха в срещата и поеха своите ангажименти.  Специалистите, социалните работници и участниците от НДД – националният консултант Кремена Стоянова и областния координатор Ваня Таушанова, се обединиха около становището, че семейството  трябва да се подпомогне, за да продължи да се грижи за децата си, към които се предприема мярка за закрила.

В дома на семейството още сега ще бъдат поставени прозорции и врата със средства на община Кирково. Кметът, г-н Сюлейман обеща да бъдат предоставени и креватчета на децата от закритото социално общежитие, както и да се осигури временна заетост на бащата.

Своята помощ с хранителни продукти и дезинфектиращи препарати обеща и директорът на БЧК г-жа Жана Чакърова.

В момента в област Кърджали НДД оказва помощ на 11 деца и техните семейства с приложена мяка за закрила.

Г-жа Стоянова обърна внимание на необходимостта от медицинска помощ за установяване заболяването на бащата, а областният управител, г-н Чанев увери присъстващите, че директорът на МБАЛ д-р Черкезов със сиурност ще окаже помощ.  Г-жа Таушанова коментира необходимостта от осигуряване на отопление през зимния период и обеща помощ за осигуряване на дрехи и обувки за децата. Със средства на НДД ще се закупят материали, а бащата с помощта на по-големите деца ще извърши пребоядисване на жилището. Намесата на институциите ще доведе до щастлива развръзка за тези шест деца. Областният координационен механизъм по деинституционализация помага именно в такива тежки случаи, когато е нужно повече и различна по вид подкрепа и семействата я получават.

Ще се радваме да ни подкрепите в Акция „Кенгуру“!

За повече информация:

https://dmsbg.com/16424/dms-nadejda/?fbclid=IwAR0Lv47rA9aSOnI0R5kyXuWFvkz-j2XMbweFkTstzRWARcihZa_cz4VfT2k

Прочетете още ...

Едно отговорно партньорство

Лидл България  отново се включват да подпомогнем семейства, които са в криза. Радваме се изключително много, че заедно успяваме да намерим път при преодоляване на

Върни ме у дома

В момента най-малко 5,4 милиона деца по света живеят в институции и са разделени от семействата си.  80% от тях не са сираци и могат

Върни се обратно в