ГЛАСЪТ НА ДЕЦАТА И МЛАДЕЖИТЕ

От Прогрмата за детско участие в Надежда и домове за децата – клон България и Асоциация „Паралелен свят“

Важно ли е да знаем правата си? За кого е важно? Кой определя какво искат децата?

Когато си дете всичко е толкова различно – всички са големи и ни карат да се подготвим за живота. Нашите приятели са нашия свят и всички деца сме еднакви до момента, когато някой ни раздели по цвят, по възраст, по това колко бързо учим, мислим, бягаме и имаме ли нужда от чужда помощ. За нас е от съществено значение да се чува нашия глас. Да се зачита и да можем да говорим свободно по нашите теми заедно с възрастните. Искаме да помагаме и подкрепяме всички деца и младежи в риск и те да усететят силата ни. Всички имаме нужда от дом, семейство и някой да ни подкрепя, за да градим нашето бъщеще, което започва от днес, от нас и ще продължи и в следващия век. Нашите ръце винаги са вдигнати към слънцето, което искаме да споделим с възрастините и с децата на България. Ние приемаме всеки глас и всяко мнение за важни! Разбираме смисъла на детското участие като възможност да влияем и  се борим за нашата кауза – всяко дете да израства и живее с обичта на семейната среда. Децата с увреждания са най-застрашената група от лишаване от образование, надежди, нямат много приятели, защото често са изолирани, а ние заедно ще трябва да се учим и изграждаме нашето общество.

Независимо от всички бариери и пречки, ние ще продължаваме да се застъпваме за децата и младежите в риск, за да могат да живеят с нас, да обичат, да мечтаят и да се радват на всеки нов ден.

Ние разбираме правата като възможност да се изразим, да споделим и да участваме във взимането на решения, особено тези, които ни засягат. Всеки може да се изрази като използва различни начини и методи. Уважаваме мнението на всеки един и смятаме за ключово да споделяме и да се събираме ние, децата и младежите с различен социален статус и независимо от наличието на различен вид увреждане. Общуванто помежду ни е важно и зареждащо, намираме общ език и общи мечти и желания.

Ние всички искаме да имаме право на глас, да имаме своите надежди и да можем да ги реализираме, да сме заедно и да следваме нашите каузи и мисии.

Искаме да бъдем включвани и да участваме в живота на общността, да бъдем отговорни граждани и да се подкрепяме един друг.

Мотивирани сме за промени и за действия. Търсим непрекъснато решения за сложни казуси и нови идеи, както и място за споделяне и разбиране. Зареждаме се един от друг и си поставяме нови цели. Заедно продължаваме да се борим всяко дете и младеж да следва мечтите си и своя път като бъде част от цялото. Помогнете ни и ние ще покажем колко обич се таи в нас, колко емпатия можем да изпитаме и кавъв заряд можем да ви дадем.

Прочетете още ...

Да отгледаш дете с увреждане

„Да отгледаш дете с увреждане” бе темата на обучение за приемни родители от област Хасково. Областен екип по приемна грижа Хасково На 10 и 11

Уют у дома

През изминалото тримесечие Надежда и домове за децата България  започна реализацията на съвместната кампания с Електрохолд, наречена „Уют у дома“. В рамките на инициативата подкрепяме

Върни се обратно в