Имаме право на обич, приятелство и подкрепа

В периода от 2 до 4.07.2021 година в изпълнение на проект „Право на участие и глас“, който се осъществява с финансовата подкрепа, предоставени от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линията на Финансовия механизъм на ЕИП, се проведе лагер с децата и младежите от Програмата за детско участие на Надежда и домове за децата – клон България. В Пловдив специалните деца на сдружение „Паралелен свят“ направиха дните вълнуващи и изпълнени с мечти и надежди.

Какво най-много обичат да правят хората, без значение от възрастта? – да си общуват, да обменят идеи, да се забавляват и да мечтаят!

Когато наблюдаваме как деца и младежи работят заедно, споделят какви са им задълженията и какво означава да се спазват правата им, сме убедени че ни очакват хубави години през 21 век. Всички се стремим да запазим различията на всеки индивид, но тези различия да възбуждат емпатия и толерантност.

В един от дните и двете групи участваха в събитието „Граждански стопаджия“, организирано от Български център за нестопанско право. В играта „Граждански будилник“ за опознаване на гражданските ни права  всички заедно търсиха възможните отговори на въпроса защо е важно да се сдружаваме, да казваме открито какво мислим, колко е важен нашия глас. Да можем свободно да разказваме своите истории без да се страхуваме от наказание. Всички имат нужда да бъдат изслушвани, да могат да поставят проблеми и да търсят решения. Времето сякаш спира в такива моменти. Игрите ни водят до една по-добра и осъзната реалност.

В последната сесия на лагера децата и младежите от двете програми заедно сътвориха свои значки под мотото „Емоциите от Пловдив“. Пожелаха си успех и разбраха, че колкото и различни да сме,  ние имаме нужда от обич, приятелство, подкрепа и семейство.

Довиждане Пловдив! За следващите срещи тук вече имаме съмишленици, ще имаме  нови истории, нови теми и каузи, които да преследваме.

Прочетете още ...

Едно отговорно партньорство

Лидл България  отново се включват да подпомогнем семейства, които са в криза. Радваме се изключително много, че заедно успяваме да намерим път при преодоляване на

Върни ме у дома

В момента най-малко 5,4 милиона деца по света живеят в институции и са разделени от семействата си.  80% от тях не са сираци и могат

Върни се обратно в