Министър Петков: МТСП работи, за да осигури на децата най-добрата среда за развитие

С общи усилия на всички институции и гражданския сектор можем успешно да приключим процеса на деинституционализация на грижите за деца. България се сочи като добър пример и в други държави, които осъществяват или са на прага на започване на този процес. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на участието си в конференция за деинституционализацията на грижите за деца, организирана от „Надежда и домове за децата – клон България“.
Постигнатите резултати в тази сфера дават основание да мобилизираме усилията си за приключване на процеса на деинституционализация на грижите за деца в рамките на  периода до 2021 г., какъвто срок сме поставили в законопроекта за социалните услуги. Приветствам вашите усилия и експертна помощ, както и тези на Ноу-хау центъра за алтернативни грижи за деца на Нов български университет  този процес да се развие с необходимото качество и темпо, заяви министър Петков.
В изказването си министърът посочи, че от стартирането на процеса на деинституционализация през 2010 година досега броят на децата, настанени в съществуващите институции, е намалял в пъти. Това е реален резултат от процеса на деинституционализация, като  на изведените деца е осигурена семейна или близка до семейната грижа, добави той.
Радвам се, че това събитие е в рамките на подетата от Министерство на труда и социалната политика комуникационна кампания под мотото „Мисията е възможна“, защото всички работим за реализацията на тази благородна мисия да осигурим на децата най-добрата среда, така че да растат и развиват своя потенциал на всички етапи от своето детство, каза министър Петков.  Той посочи, че това е визията на новата Национална стратегия за детето с хоризонт 2030 година, която в момента е публикувана за обществено обсъждане.

Прочетете още ...

Посещение на Пит Гарет в Стара Загора

На 28.11.2023 година  проведохме среща с Ива Радева, областен управител на Стара Загора. Екипът ни беше воден от Пит Гарет, директор Глобални програми – Надежда

В навечерието на Коледа

За много деца па целия свят идва най-чаканото време на годината. Коледа винаги се свързва с домашен уют, събирания с приятели, много смях и разбира

Върни се обратно в