Над 860 деца и младежи чакат „родители“

28077.m400Над 860 деца трябва да бъдат деинституционализирани от домовете. Това са малчугани и тийнейджъри на възраст между 3 до 18 години. Такова обобщение направи Георги Симеонов, изпълнителен директор на благотворителната организация „Надежда и дом за деца“ – България по време на конференция с участието на социалния министър.

Според организацията догодина се предвижда да бъдат преструктурирани осем дома в няколко града, сред които Перник, Пазарджик, Пловдив и София. Домовете в Тетевен и Широка лъка пък вече са закрити, а децата от тях са в приемни семейства или в защитени жилища.

 

За три години се е увеличил броят на децата, настанени в приемни семейства, коментира темата и Тотю Младенов. Той се ангажира с по-големи усилия за деинституционализиране на децата през 2013 г.

Предстои да бъдат създадени центрове за подкрепа на деца и семейства в риск, центрове за рехабилитация на децата – услуги, които да предотвратят изоставянето им, каза още министърът.

 

Източник Moreto.net

Прочетете още ...

Права, деца и гаранции

На 19 ноември Програмата за детско участие се събра да обсъжда много важната тема за Европейската детска гаранция. Това ни вълнува защото много от нашите

Дом за децата с надежда за бъдещето

Кръгла маса на тема: „Дом за децата с надежда за бъдещето“, се проведе на 16.11.2022 с любезното домакинство на Областна Администрация на Софийска област. Целта

Върни се обратно в