Надежда, когато за очите няма светлина

dete1„Надежда и домове за децата – клон България“, които в този случай са в подкрепа на ОЗД, се ангажира с проблем.

Звъним на вратата на едностайно жилище в София. Посреща ни усмихната, млада жена с две момчета на четири и една години. Майката е напълно сляпа и няма подкрепяща среда. От години не поддържа контакти с роднините си. Скоро ще се роди и третото дете, а Яна няма възможност да се грижи и за него.

Първоначално майката заяви, че след раждането ще изостави детето, тъй като към момента за нея е невъзможно да се справи с отглежданито на три деца. Съвместно с ОЗД, й представихме какви са възможностите за подпомагане, какви социални услуги може да ползват децата и как да се възползва от тях. Обещаха да й назначат личен асистент. Добрите перспективи убедиха майката да не се разделя с рожбата си и да мисли за бъдещето на трите си деца.

Биологичния баща на второто дете, както и на бебето което предстои да се роди, също е сляп. Майката поддържа връзка с него, но  не живеят заедно. Той също споделя идеята да отгледат децата.

„Надежда и домове за децата“ – клон България закупи многократно хранителни продукти за семейството, тъй като доходите им са твърде ниски. От разговорите и направената от нас оценка се вижда, че на жената й е трудно да осигури дори най-необходимото за децата си. Иначе Яна се старае да се справя сама – да поддържа дома си, да се грижи за двете  момчета и е блогодарна за всяка подкрепа.

Организирахме мултидисциплинарна среща между Надежда и домове за децата, Отдел Закрила на детето, „Съюза на слепите в България“, КСУДС „Св. Параскева“.  Направена бе оценка на развитието на двете деца, на работата преди раждане на бебето и набелязахме бъдещи дейности. Най-важното е децата да растат обичани и в семейна среда, а родителите да са уверени че могат да се справят с трудните ситуации.

Прочетете още ...

АКТИВНА подкрепа в Плевен

Наталия и Кирил живеят в град Плевен и се радват на 4 годишния си син Коко. Коко е здраво и безгрижно дете, което посещава детска

Върни се обратно в