Национална конференция „Заедно“

1 (1)Макар настъпилото лято, този вторник, 5 юли, конферентната зала на Дома на Европа се превърна и в дом на над 120 души.

Защо, бихте попитали вие? Защото „Надежда и домове за децата – клон България“ организираше своята национална конференция „Заедно“, посветена на съвместната работа като инструмент за постигане на по-добри резултати.

„Искам специално да изкажа своето уважение към екипа на „Надежда и домове за децата – клон България“, защото те са се посветили на най-трудната грижа – грижата за деца от 0 до 3 години“, сподели г-жа Мая Манолова, Омбудсман на Република България още в началото на събитието. Г-жа Офелия Кънева, Председател на Държавна Агенция за Закрила на Детето, пък подчерта, че щом сами, с нашите деца, не бихме искали да прекараме дори един ден в институция, то не би трябвало да има деца, които постоянно живеят там.

Така, човешки и страстно започна нашата конференция.

В рамките на първия модул се запознахме както с глобалния и регионален контекст на работата на организацията, така и с усещането и опита на Отделите за Закрила на Детето, основни партньори на   „Надежда и домове за децата – клон България“.

Думи като подкрепа, обединение, приятели и партньорство вървяха като постоянен мотив в изказванията на всички презентатори, навявайки всички ни на мисълта, че макар разпръснати из цялата страна, ние сме обединени от една обща цел.

Призове „Професионалист с горещо сърце“ за изключителна страст в работата си и цялостно посвещаване на каузата, получиха г-жа Галина Бисет, експерт по деинституционализация и алтернативна грижа, всички Отдели за Закрила на Детето, както и Коалиция „Детство 2025“.

По време на втория модул, гостите на конференцията първо се запознаха с бъдещите планове на „Надежда и домове за децата – клон България“, концентрирани върху развиването на съществуващите модели на работа и привличането на повече и повече съмишленици. След това бе споделен и опита на Областна Администрация Бургас, в лицето на г-жа Севдалина Турманова, заместник областен управител, по отношение на един от основните инструменти за работа на организацията – Областните Координационни Механизми по Деинституционализация.

Макар сериозния фокус на конференцията, всички теми в рамките на събитието бяха обсъдени под формата на приятелски диалог, на съвместно допълване, а емоцията от разказаното остана с гостите дълго след края на конференцията.

Благодарим отново на всички, които заедно с нас споделиха този прекрасен ден и заедно с нас отвориха сърцата си още по-широко за нашата обща кауза – всяко дете да има свой дом и свое семейство!

Прочетете още ...

Едно отговорно партньорство

Лидл България  отново се включват да подпомогнем семейства, които са в криза. Радваме се изключително много, че заедно успяваме да намерим път при преодоляване на

Върни ме у дома

В момента най-малко 5,4 милиона деца по света живеят в институции и са разделени от семействата си.  80% от тях не са сираци и могат

Върни се обратно в