От какво се нуждаят най-много децата

В рамките на проект „Право на участие и глас“, който се изпълнява с финансовата подкрепа, предоставени от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линията на Финансовия механизъм на ЕИП  от 1.09.2020 от „Надежда и домове за децата – клон България“ на 13 септември се проведе второто издание от поредицата „Детски семейн войни“. Този път децата и младежите задаваха своите въпроси на специалисти от ДАЗД, РДСП, ОЗД, Областна администрация, Омбудсман, неправителсвени организациии, ангажирани с  темата за децата, подкрепата и защитата им  и техните права. Присъстващите специалисти бяха разделени на два отбора, по  правилата на играта. Всеки отбор си избра име и свой капитан. В отбор „Надежда“ предсатвители бяха Областна администрация, ДАЗД и ОЗД. В отбор „Бъдеще“ съотборници бяха администрацията на Омбудсмана, РДСП и Дневен център за деца с увреждания „Свети Врач“. Водещите зададоха своите 5 въпроси към двата отбора. Питанията са измислени и подготвени от деца на различна възраст и са свързани с темите, които ги вълнуват:

„- Какво искат децата да променят във възрастните, за да се чувстват по-добре?,

– Какво обичат най-много да ядат децата?,

– От какво имат нужда децата, за да се чувстват добре в училище?, От какво се нуждаят най-много децата?

–            Какви са най-важните права и задължения на децата?“

След усилена надпревара отбор „Надежда“ извоюва своята победа. Отбор „Бъдеще“ получи утешителна награда и сертификат.

Във втората част отбор „Надежда“ продължи с играта „Бързи детски мечти“. Двама участници се стремяха да съберат максимален брой точки като трябваше да отговорят на 5 въпроса за 30 секунди – Любимо животно на децата; Любимо място на децата; Какво правят децата като са тъжни; В какво искат да участват децата най-много и Как искат да изразяват мнението си децата.

На финала участниците в Детската програма на „Надежда и домове за децата – клон България“ раздадоха изработената от тях книжка „Добрият помощник на детето“.  В края на всяка игра има поука, а от тази е:

Всички ние родители и специалисти повече да слушаме децата и младежите и да им даваме възможност да говорят, да аргументират своите права, за да разбират и задълженията си.

Прочетете още ...

Едно отговорно партньорство

Лидл България  отново се включват да подпомогнем семейства, които са в криза. Радваме се изключително много, че заедно успяваме да намерим път при преодоляване на

Върни ме у дома

В момента най-малко 5,4 милиона деца по света живеят в институции и са разделени от семействата си.  80% от тях не са сираци и могат

Върни се обратно в