От вас има и винаги ще има нужда

На 20.11.2018г. новият член на Борда на Настоятелите на „Надежда и домове за децата“, Великобритания Александър Матю, изпълнителният директор на „Надежда и домове за децата- клон България“ Георги Симеонов, програмният директор Боряна Климентова, националният консултант Елена Петкова и националният координатор Валерия Драганова бяха във Враца във връзка с първото посещение на Александър Матю в България.

Маргарита Андреевска, координатор  на „Надежда и домове за децата- клон България“ за област Враца представи случаи на превенция на изоставянето на деца. Посетени бяха семейства в риск, обект на подкрепа. Техните житейски истории трогнаха Александър Матю. От интервютата с тях стана ясно, че се осъществява незабавна, адекватна и стратегическа подкрепа в моменти на криза в семействата. Разказаха че благодарение на нашата подкрепа, вече преодоляват затрудненията си и мечтаят за бъдещето: за свой дом, в който ще осигурят грижовна , стабилна и приятна семейна среда за всички техни деца, включително и тези, които в момента се отглеждат в приемни семейства, за продължаване на образованието, намиране на работа и постигане на финансова независимост.

Екипът ни се срещна със зам. областния управител на област Враца и председател на Областния координационен механизъм  по деинституционализация на деца Робертино Маринов. В приятелска обстановка бе изразено задоволство и удовлетворение от съвместната работа между Областна администрация и „Надежда и домове за децата- клон България“ след старта през 2015г. Зам. областният управител разказа, че е очарован от бързите и адекватни действия на местния координатор в моменти на криза за семейства и изрази надежда, че срещата на експертиза, опит и власт ще продължи успешно да разрешава трудни житейски ситуации.

Александър Матю и екипът ни посетиха община Враца и се срещнаха с кмета Калин Каменов. Присъстващите си припомниха, че на 25.07.2016г. е подписан Меморандум за сътрудничество между Общинска администрация Враца и „Надежда и домове за децата- клон България“. От тогава последователната активна дейност е  направила организацията част от екипа, който създава и провежда стратегията на Община Враца по деинституционализация, а иновативните инструменти ОКМД и моделът на активна семейна подкрепа са неизменна част от общинската програма за закрила на детето.

В края на деня бе проведена среща- разговор и с директора на РДСП Враца Мария Търнавска. Нейният разказ започна с това, че в началото моделът на активна семейна подкрепа, който подпомага закриването на институциите и подготвя системата за закрила на детето да функционира без институционална грижа, нещо ново и различно,  трудно се възприема от социалните работници в ОЗД. Но последователната и активна работа на терен, резултатите от която са видими и устойчиви, както и правилно насочените и стойностни обучения, честите работни срещи и популяризиране на конкретни успешни случаи на превенция и реинтеграция, са направили „Надежда и домове за децата- клон България“ най- търсеният, най- предпочитаният и най- уважаван партньор на отделите „Закрила на детето“ в областта. Независимо, че в резултат на синхронизираните действия на всички ключови играчи в процеса на деинституционализация, ДМСГД Враца е закрит, регионалният директор се обърна към госта от Великобритания и към екипа с думите „… от вас има и винаги ще има нужда“.

Прочетете още ...

Ема Кичева, ръководител "Корпоративни комуникации" Лидл България

Приз „Семеен благодетел“

Радостни сме, че успяхме да благодарим на Лидл България за цялостната подкрепа, сътрудниество, разбиране и съдействие на нашата кауза всяко дете да има семейство и

Върни се обратно в