От вас има и винаги ще има нужда

На 20.11.2018г. новият член на Борда на Настоятелите на „Надежда и домове за децата“, Великобритания Александър Матю, изпълнителният директор на „Надежда и домове за децата- клон България“ Георги Симеонов, програмният директор Боряна Климентова, националният консултант Елена Петкова и националният координатор Валерия Драганова бяха във Враца във връзка с първото посещение на Александър Матю в България.

Маргарита Андреевска, координатор  на „Надежда и домове за децата- клон България“ за област Враца представи случаи на превенция на изоставянето на деца. Посетени бяха семейства в риск, обект на подкрепа. Техните житейски истории трогнаха Александър Матю. От интервютата с тях стана ясно, че се осъществява незабавна, адекватна и стратегическа подкрепа в моменти на криза в семействата. Разказаха че благодарение на нашата подкрепа, вече преодоляват затрудненията си и мечтаят за бъдещето: за свой дом, в който ще осигурят грижовна , стабилна и приятна семейна среда за всички техни деца, включително и тези, които в момента се отглеждат в приемни семейства, за продължаване на образованието, намиране на работа и постигане на финансова независимост.

Екипът ни се срещна със зам. областния управител на област Враца и председател на Областния координационен механизъм  по деинституционализация на деца Робертино Маринов. В приятелска обстановка бе изразено задоволство и удовлетворение от съвместната работа между Областна администрация и „Надежда и домове за децата- клон България“ след старта през 2015г. Зам. областният управител разказа, че е очарован от бързите и адекватни действия на местния координатор в моменти на криза за семейства и изрази надежда, че срещата на експертиза, опит и власт ще продължи успешно да разрешава трудни житейски ситуации.

Александър Матю и екипът ни посетиха община Враца и се срещнаха с кмета Калин Каменов. Присъстващите си припомниха, че на 25.07.2016г. е подписан Меморандум за сътрудничество между Общинска администрация Враца и „Надежда и домове за децата- клон България“. От тогава последователната активна дейност е  направила организацията част от екипа, който създава и провежда стратегията на Община Враца по деинституционализация, а иновативните инструменти ОКМД и моделът на активна семейна подкрепа са неизменна част от общинската програма за закрила на детето.

В края на деня бе проведена среща- разговор и с директора на РДСП Враца Мария Търнавска. Нейният разказ започна с това, че в началото моделът на активна семейна подкрепа, който подпомага закриването на институциите и подготвя системата за закрила на детето да функционира без институционална грижа, нещо ново и различно,  трудно се възприема от социалните работници в ОЗД. Но последователната и активна работа на терен, резултатите от която са видими и устойчиви, както и правилно насочените и стойностни обучения, честите работни срещи и популяризиране на конкретни успешни случаи на превенция и реинтеграция, са направили „Надежда и домове за децата- клон България“ най- търсеният, най- предпочитаният и най- уважаван партньор на отделите „Закрила на детето“ в областта. Независимо, че в резултат на синхронизираните действия на всички ключови играчи в процеса на деинституционализация, ДМСГД Враца е закрит, регионалният директор се обърна към госта от Великобритания и към екипа с думите „… от вас има и винаги ще има нужда“.

Прочетете още ...

Едно отговорно партньорство

Лидл България  отново се включват да подпомогнем семейства, които са в криза. Радваме се изключително много, че заедно успяваме да намерим път при преодоляване на

Върни ме у дома

В момента най-малко 5,4 милиона деца по света живеят в институции и са разделени от семействата си.  80% от тях не са сираци и могат

Върни се обратно в