Отглеждането на дете с увреждане – мисия възможна за приемния родител

Кръгла маса на тема „Детето с увреждане – у дома или в дома? Рискови ситуации и притеснения  при отглеждане на деца с увреждания в семейна среда“ се проведе на 4.11.2015 г. в Силистра. Събитието е част от проекта на „Надежда и домове за децата“ – „Стратегическа деинституционализация за премахване на институционалната грижа за деца под 3-годишна възраст“.

  Домакин на кръглата маса отново  стана Областният информационен център в града, с чието любезно съдействие се проведе събитието. В него се включиха заместник-областният управител на област Силистра Младен Минчев, членове на Областният координационен механизъм по деинституционализация в лицето на 4-те началници на отделите „Закрила на детето“ в областта, представители на Екипа по приемна грижа в община Силистра, на многопрофилната болница за активно лечение в областния град, на Регионалната здравна инспекция, на ДМСГД в Силистра, както приемни родители.

 Темата на кръглата маса бе провокирана от стартиралия процес по деинституционализация в страната, бъдещото развитие на социалните услуги у нас за деца под 3-годишна възраст , мястото  и ролята , което заемат и ще заемат в този процес приемните семейства, и, не на последно място, от  богатия, 20-годишен  опит, който британската благотворителна организация „Надежда и домове за децата“  има не само в световен, но вече и в национален мащаб.

  Целта на кръглата маса бе да се  намери отговор на въпроса – труднодостижима ли е за приемните родители деинституционализацията и приемането  за отглеждане на дете с медицински проблем или увреждане ?!

По време на събитието бе представен моделът  на  „ Надежда и домове за децата“ за активна семейна подкрепа в процеса на превенция и реинтеграция на деца с увреждания в семейна среда. През изминалите близо 2 години на територията на Силистренска област, чрез прилагане на този модел, 8 деца , от които две с медицински проблем и рядко генетично заболяване, са реинтегрирани в биологичните им семейства. Предотвратена е раздялата на други 10 деца, от които две с тежки заболявания, от биологичните им родители. В същото време  близо 20 новородени са намерили нови приемни семейства. Оказва се обаче, че всички са здрави и нито едно дете с увреждане не е пожелано от приемно семейство. В рамките на двучасовата дискусия приемните родители споделиха своите притеснения за отглеждане на увредено дете, какво ги спира и как могат да преодолеят първоначалната си психологическа нагласа. Те получиха подкрепата на представителите на медицинските среди, участващи в кръглата маса, както и на „Надежда и домове за децата“, за да достигнат до убеждението, че отглеждането на дете с увреждане е възможна мисия за приемния родител и че именно семейната среда е най-добрата среда  за развитие на едно дете – независимо дали е здраво или с увреждане.

Прочетете още ...

Едно отговорно партньорство

Лидл България  отново се включват да подпомогнем семейства, които са в криза. Радваме се изключително много, че заедно успяваме да намерим път при преодоляване на

Върни ме у дома

В момента най-малко 5,4 милиона деца по света живеят в институции и са разделени от семействата си.  80% от тях не са сираци и могат

Върни се обратно в