Програма за активно детско участие на „Надежда и домове за децата – клон България“

Като част от нашата програма за активно детско участие, на 4ти ноември  „Надежда и домове за децата – клон България“ проведе една по-различна и интересна консултативна среща с деца от град София, на възраст между 7 и 16 години. Целта на срещата бе децата да се запознаят с един вътрешен документ на организацията, а именно книжката „Да бъдем в безопасност“. Тази книжка синтезира по достъпен начин какви са правата на децата по отношение на семейство, сигурност, идентичност, образование, лично пространство и други.

Всяко дете имаше собствена книжка, по която можеше да работи, а структурата на самата книжка подстрекаваше децата да добавят важни за тях права, които виждат, че липсват в материала, да изобразяват с рисунки или да описват с думи ситуации и различни начини за справяне с агресия. Децата работиха самостоятелно, макар че доста често си помагаха едни на други.

Темата за правата на идентичност бяха доста абстрактни и далечни за по-малките участници, поради което ние трябваше да им обясним с по-прости думи, какво се има предвид под тези права и как те се изразяват в ежедневни ситуации.

Освен да провокираме децата да помислят по-сериозно над своите права, да развиват креативността си и да се позабавляват със свои връстници, целта на нашата консултативна среща бе да дадем възможност да разпространяват идеята за детските права и извън офиса на „Надежда и домове за децата – клон България“. Ето защо, децата отнесоха книжките си у дома. По този начин ние се надяваме да провокираме и разговор между децата и родителите по отношение на техните права и виждания.

Интересните хрумвания и предложения, които забелязахме че се повтарят в книжките на децата, без значение от техните пол и възраст, преснимахме в рамките на срещата си с тях и обобщихме в следните точки:

  • Децата отбелязаха, че имат право да имат мнение, да го изказват, без да се срамуват и да бъдат изслушвани и уважавани
  • Споделиха, че имат право да имат дом и семейства, да бъдат със семействата си и спокойно да споделят с тях
  • Изразиха мнение, че имат право на закрила и помощ ако имат някакъв вид физическо или ментално увреждане
  • Тяхно право е да знаят кои са, откъде произлизат и откъде произлизат техните родители
  • Всички отбелязаха, че имат право да дишат, да се изразяват според хобито си, да избират какво да ядат, с какви прически са и какви дрехи носят
  • Казаха, че имат право да живеят в здравословна среда и да разполагат със свободно време

Прочетете още ...

Инициатива с кауза

Тази седмица сме част от един прекрасен базар за великденска украса. Заредихме се с приятна енергия и емоции  в сградата на  Електрохолд България. Ето как

Нашата емоционална събота

С участниците в програмата за детско и младежко участие към „Надежда и домове за децата – клон България“ посетихме децата и младежите, настанени в Центъра

Върни се обратно в