Съвместна работа в Поморие

Много често се  питаме „Мерките, които се вземат за прибиране на децата в училище вършат ли работа? Нужни ли са ни Отделите за закрила на детето? Услугите в общността как точно помагат?“

Искаме да разкажем как помогнахме на шест деца и тяхното семейство и колко е важно при риск за дете да се обединят повече институции и организации.

През 2019 година в общинската комисия по образование на община Поморие е постъпил сигнал, че дете не е посещавало училище. В комисията за посещение на семейството е включен и представител на ЦОП. В един краен квартал, пред едноетажна къща е срещата със семейството на Елена и Евгени. Те имат шест деца, но временната липса на средства  е довело до спиране дете от училище. Представителите на ОЗД и ЦОП разглеждат стаята, в която живее цялото семейство и от разговорите разбират, че липсата на средства е довело до гладуване на майката и бащата, а децата, дори бебе на няколко месеца са хранени с разтворено във вода нишесте. Ако не е имало сигнал и посещение, животът на  бебето е можело да е застрашен.

Майката Елена е учила само до трети клас, трябвало е да се грижи за болната си майка, а когато майка й се е споминала е била твърде голяма да се върне в училище. Жени се за Евгени и имат шест деца. Щастливи са, имат къща с двор и мечтаят децата им да имат по-добър живот. Евгени и Елена са от онези хора, които не се оплакват от съдбата си. Не са търсили помощ и се опитват да се справят сами. Те са от хората, които могат да направят всякакви компромиси за да могат децата да са добре, според техните стандарти.

Експертите от ОЗД и ЦОП Поморие внимателно анализират рисковете за децата и се свързват с регионалния координатор на „Надежда и домове за децата –клон България“, за да обединят сили и ресурси тези деца да растат в безопасна среда. Нашият екип веднага се включи с осигуряване на продукти, с които майката да приготвя храна, мляко за бебето и дрехи от дарители за семейството.  За да се осигури безопасна среда Евгени се зае да направи ремонт на стаята. Закупихме готварска печка на твърдо гориво, пералня, легло, кошарка, количка, дрехи и спалня осигурихме с подкрепата на ЦОП. Всеки ресурс е ценен и за това е от огромно значение да се изгради мрежа за решаване на всяка конкретна криза. Психологическата подкрепа за децата и семейството е другата страна на нашата дейност. Съвместната ни работа с ЦОП убеди Елена  да си постави спирала.

За да може семейството по-добре да управлява своя бюджет координаторът на „Надежда и домове за децата – клон България“ обмисля да закупи градински инструменти, с които в двора на къщата да се отглеждат зеленчуци. Това ще са нови умения за тези хора, което ще ги направят по-устойчиви на следващи кризи. Когато институциите и НПО секторът работят заедно резултатите за децата са много по-ефективни.

Можете да ни подкрепите в Акция „Кенгуру“

Прочетете още ...

Едно отговорно партньорство

Лидл България  отново се включват да подпомогнем семейства, които са в криза. Радваме се изключително много, че заедно успяваме да намерим път при преодоляване на

Върни ме у дома

В момента най-малко 5,4 милиона деца по света живеят в институции и са разделени от семействата си.  80% от тях не са сираци и могат

Върни се обратно в