Седемнадесетото заседание на ОКМД Бургас

На 21 ноември, 2018 г. в Областна администрация Бургас бе проведено и седемнадесетото заседание за работа по случаи на  Областен координационен механизъм по деинституционализация на деца под председателството на проф. д-р Севдалина Турманова – Зам. областен управител на Бургаска област. Този път заседанието беше доста по-различно, в него взеха участие 21 от членовете на ОКМД и  23 приемни майки от общините Бургас, Карнобат и Средец. Тази среща бе планирана след проведената от ОКМД кръгла маса през месец юни и  посветена на 21 ноември – Денят на християнското семейство по инициатива на ОКМД Бургас, в партньорство с екипа на проект „Приеми ме” и финансовата подкрепа на Зонта клуб Бургас.

Модераторът на срещата Антония Месерджиева- регионален координатор на Надежда и домове за децата за област Бургас,   предостави възможност на майките да се представят, а след това в 3 групи, разделени според възрастта на децата, майките споделиха своите постигнати успехи в отглеждането и възпитанието на децата, както и очерталите се нужди в цялостната грижа за децата в приемните семейства.  Очертаха се проблеми свързани с потребността от осигуряване на средства за решаване на медицински проблеми за децата, както и обучения в родителски умения за приемните родители.

Г-жа Турманова изказа благодарност от името на членовете на ОКМД за грижите, които приемните майки полагат, за трудната и отговорна мисия, която са приели пред себе си и обществото и увери присъстващите, че тази среща няма да е последна в бъдещата работа на ОКМД. Тя обяви за трета поредна година нашата дарителска кампания под надслов „Елха на доброто”  като освен храна и дрехи за децата и семействата тази година приоритетно ще очакваме млека и храни за бебета и памперси.

Срещата завърши с коктейл по случай празника, финансиран от Зонта клуб Бургас, а майките изразиха удовлетворението си от засвидетелстваното внимание и признания за полаганите от тях грижи и усилия за децата настанени в приемните семейства.

Прочетете още ...

Едно отговорно партньорство

Лидл България  отново се включват да подпомогнем семейства, които са в криза. Радваме се изключително много, че заедно успяваме да намерим път при преодоляване на

Върни ме у дома

В момента най-малко 5,4 милиона деца по света живеят в институции и са разделени от семействата си.  80% от тях не са сираци и могат

Върни се обратно в