Щастливо детство

  • Как си представяш да нарисуваш „Щастливо детство“?
  • За мен това е само една буква!
  • Искам да нарисувам сърце!
  • Аз ще нарисувам къща.
  • Небе, пейзажи…… вселената.
  • Усмивки, пулсиращо сърце, приятели!
  • Мир!

Това са част от отговорите, които получихме от участниците в „Коледното ни събиране“. На него младежите от застъпническата ни програма и деца от центъра за настаняване от семеен тип от квартал „Надежда“ в София се събраха да прекарат няколко часа заедно. Рисуваха с текстилни бои върху тениски, имаше възможност да танцуват, а храната беше специално подбрана. Тези срещи винаги са вълнуващи за всички защото всеки научава по нещо и заедно е много приятно. Изчезват бариерите и пред всяко дете се откриват възможности да открива друг свят – научава как се   общува с незрящи, научава думи и изрази на езика на глухонемите, научава се да уважава различията в споделяне на света, в който живеем. Както всяко парти и на нашето си имахме симпатични клоуни, които рисуваха с нас, по лица и ръце, пяхме заедно, правихме.

Какво е щастливо детство?

Нашата младежка програма и през 2024 година си поставя няколко акцента в своите занимания, които реално да променят средата в която живеем.

  • Спазване правата на децата и интегриране на децата с увреждания
  • Децата да живеят в семейна среда
  • Разрастване на международната група от деца и младежи застъпници.

балончета и си говорихме.

Практическите ни дейности с деца, които са с увреждания и не са в собствените си семейства ще продължава да е част от нашата програма. При тези срещи ясно се разбира, че най-важното е човешкото общуване и ако за децата с увреждане е малко по-разнообразно общуване с връстници, то нашите доброволци се научават на емпатия, търпение, толерантност и реално виждат как трябва да се променя този свят за хората с увреждания да са част от обществото.

Най-важният елемент от детско щастие е семейството и за това и тази година ще търсим контакти с министри, политици, общественици и всички, от които зависи да бъдат закрити последните 4 домове за медико-социални грижи за деца и да няма повече институционална грижа. Няма по-хуманна цел от това в България децата да са обект на семейна грижа. Нашите деца твърдо застават зад това изконно право и обмислят инициативи в тази посока.

Създавайки една по-широка детска и младежка общност в страни от Европа, Азия и Африка искаме да спре практиката за настаняване на деца в институции, като „евтина и сигурна“ алтернатива на семейството. Политиците във всички страни  трябва да

работят за едно-добро бъдеще, в което няма място за институции, а семействата нямат алтернатива. Колкото по- ясно и единно рисуваме нашето общо бъдеще то по-сигурно ще се случи!

Нека си пожелаем мирна и пълна с детски усмивки година!

Прочетете още ...

Планиране за 2024 от деца за деца

Време е за старт на застъпнически дейности. Разговори за деца в риск. В какво да се състои тяхната подкрепа. Намиране на нови идеи и инициативи.

Как да осигурим по-добро лечение на дете

На 17.01. 2024 г в Областна администрация Бургас се праведе 24 –тото заседание на Областния координационен механизъм по деинституционализация. Присъстваха 11 членове на областен координационен

Подари надежда

Нека внесем уют у дома! Нека отново подарим надежда!   Надежда и домове за децата – клон България заедно с Електрохолд България АД започваме своята

Върни се обратно в