Сигурният старт за децата започва в семейството

На 30 май 2017 година, Калина Аспарухова и Кремена Стоянова от „Надежда и домове за децата – клон България“  взеха участие в семинар „Програма сигурен старт в Унгария и Европа“, организиран от Фондация „Лале“. „Сигурният старт за децата започва в семейството“ бе неговото мото. В семинара взеха участие зам. министър на МТСП Зорница Русинова и зам. омбудсман Диана Ковачева. Основен лектор бе д-р. Мария Херцог, изследовател, преподавател и дългогодишен член на Комитета за Правата на Детето на ООН и Президент на Eurochild.

На събитието бе подчертано, че основата за успешен старт за всяко дете е то да израства в семейна среда. Бе обърнато внимание върху голямата отговорност на правителствата и организациите за премахване на институциите за бебета и огромната стъпка, която България е направила в процеса по деинституционализация, в който водеща роля от 2011 година има „Надежда и домове за децата – клон България“.

Програмата сигурен старт започва през 1965 година в САЩ, по-късно във Великобритания, а от 2004 година и в Унгария. Направените научни изследвания и събраните доказателства показват ефективността й сред маргинализирани  общности. Самата програма помага на родителите да наблюдават своите деца /0-5години/ и да ги насърчават в опознаването на света, който ги заобикаля. Изгражда увереност у подрастващите и им помага да се справят в училище и в живота. Изследванията в САЩ показват че за всеки вложен долар, възвращаемостта е 18 долара от внасяне на данъци, такси и успешни бизнес начинания. Д.р  Херцог подчерта, че част освободените средства от деинституционализацията на деца в България могат да се насочат именно към такива програми. Бяха посочени и грешките, които са настъпили в последните години в Унгария и как България може да ги избегне. Дискутирани бяха възможностите за въвеждане на програмата и у нас.

Прочетете още ...

Инициатива с кауза

Тази седмица сме част от един прекрасен базар за великденска украса. Заредихме се с приятна енергия и емоции  в сградата на  Електрохолд България. Ето как

Нашата емоционална събота

С участниците в програмата за детско и младежко участие към „Надежда и домове за децата – клон България“ посетихме децата и младежите, настанени в Центъра

Върни се обратно в