Спешно заседание на службите в Търговище заради деца в риск

Спешно заседание на Консултативния съвет по деинституализация свика зам. областният управител на Търговище Хабибе Рамаданова за предприемане на незабавни мерки за поставени в риск бебе и сестричката му. Момченцето, което е на 9 месеца, тежи едва 4 кг заради хронично недохранване и липса на адекватни грижи. Детето е трето в семейството. Най-голямото момиче е на близо 7 год. и за него се грижи дядото. Средното, което е на година и 9 месеца, също е недохранено и изостава в развитието си.

Сигналът за децата е подаден от организацията „Надежда и домове за децата – България” след няколко месеца усилия от тяхна страна за полагане на грижи за бебето в семейна среда.

В заседанието на Съвета взеха участие представители на Регионалната и Общинска дирекции „Социално подпомагане”, общинската администрация, Регионалната здравна инспекция, Комплекса за социални услуги, координатори на социални проекти, лекари и други.

Представител на социалните служби докладва случая с трите деца на 25-годишната майка, която няма капацитет за отглеждането на малчуганите. Въпреки ниския социален статус на семейството и риска за най-малкото дете, майката и бащата са отказали настаняване в звено „Майка и бебе”.

Екипи от Центъра за обществена подкрепа и социален работник са извършили над 20 посещения в дома на семейството, за да проследят как се отглеждат децата. Бебето е било под особен надзор на лекари от местната болница, където 2 пъти е постъпвало за лечение. Координатор от „Надежда и домове за децата – България” редовно е доставял на семейството адаптирано мляко, памперси, дрехи, лекарства. Закупена е детска количка, която родителите използвали, за да изхвърлят с нея боклука до контейнера за смет. Осигурени са им били още люлка, обувки, играчки за децата. На семейството са предоставени строителни материали, за да се ремонтира домът им. Всички грижи са осигурявани с цел стабилизиране на финансовото и материално положение на семейството, за да може да гледа децата си и да не се налагат други мерки, като настаняване в приемно семейство.

В края на ноември т.г. социалните работници са открили двете по-малки деца оставени без надзор, като момиченцето е било само по потник и босо е газело в калта пред дома си. Бебето пък било оставено само в къщата мръсно и хленчещо. По пода на стаята се търкаляли дъски с пирони, лекарства и други опасни предмети. Съседи повикали майката, която настояла социалните работници повече да не идват в дома й. Това наложило социалните работници незабавно да свикат екипна среща и е поискано събирането на Консултативния съвет, който да вземе мерки по кризисния случай.

На заседанието в Областната управа по спешност бяха поканени началникът на Районното управление на полицията Николай Ненков и инспектор Миглена Димова, които оказаха съдействие за решаване на проблема. По искане на Областната управа със случая се ангажира и представител на местната общност, който проведе разговори с родителите за нуждата от незабавно настаняване на децата в „ Звено майка и бебе” в Комплекса за социални услуги. Със съдействието на полицията г-жа Рамаданова и социалните работници проведоха допълнителни разговори с бащата и дядото в семейството, за да ги убедят да приемат помощ. Бяха организирани изследвания на двете по-малки деца, които в понеделник бяха приети в Комплекса заедно с майка им.

Целта е децата да бъдат стабилизирани физически и да се навакса изоставането в развитието им. Паралелно с това майката ще бъде обучена как сама да отглежда децата без да поставя здравето и живота им в риск. С предприетите мерки малчуганите ще останат в семейната среда и няма да се наложи настаняването им в приемни семейства.

Източник: http://topnovini.bg/node/62708

Прочетете още ...

Заедно можем всичко

Две интервюта по Радио Видин за съвместната инициатива „Заедно можем всичко“. Първолета Митева, старши експертът „Връзки с обществеността“ от ЧЕЗ, която пояснява какъв е обхватът на

Заедно можем всичко

Елица Иванова, координатор на НДД за област Видин разяснява за старта на кампанията пред Телевизия Видин „Надежда и домове за децата – клон България“ и

„Деинституционализация на грижата за деца: Как инвестираме в промяната?“

Репортаж от откриване на конференцията с интервю на Георги Симеонов, изпълнителен директор на „Надежда и домове за децата – клон България   по   телевизия Bulgaria On Air https://www.youtube.com/watch?v=xwrfI-NzrvMDeinstitutionalisation

Върни се обратно в