„Специфичната подкрепа на „Надежда и домове за децата“ – клон България за развитието на приемната грижа“

колаж-финалСпецифичната подкрепа, която оказва организацията за развитието на приемната грижа беше темата, която представи „Надежда и домове за децата“ – България на Националната годишна среща по приемна грижа „Загрижени за грижата“, организирана от Националната асоциация по приемна грижа на 29 – 31 октомври 2015 г. в София.

Пред над 100 участници от цялата страна – приемни родители и специалисти беше излъчен филмът «Необикновени приемни родители на необикновени деца», изработен от Арена Медия – Русе, по поръчка на «Надежда и домове за децата» – клон България. Филмът показва гледната точка на приемните родители – децата с увреждания се нуждаят от любов и семейство, точно толкова, колкото всички деца, разликата е само в спецификата на техните нужди. „За да полагат грижи за деца с увреждания, приемните родители се нуждаят от специфична, навременна и комплексна подкрепа“ – уточни в презентацията си Кремена Стоянова – национален експерт детски политики на „Надежда и домове за децата“ – България.

При определяне на подкрепата, специалистите от организацията се водят от принципа – най-добрия интерес на детето. Продължителността ѝ обикновено е 1-2 месеца (когато детето се настанява в приемното семейство), но за децата с увреждания тя продължава докато детето е в оптимално състояние за увреждането си и получава всички необходими грижи (понякога може да е повече от 12 месеца). Бяха цитирани и изводите от мониторинговия доклад на НОУ ХАУ центъра, направен за работата на организацията по закриването на пилотните 8 Дома за медико социални грижи, който доказва в цифри, че тази подкрепа не е скъпа, но е ключова за отглеждането на бебета и деца с увреждания в приемна грижа.

Представените от организацията факти и работещ модел на подкрепа,  които разбиват мита, че децата с увреждания могат да се отглеждат само в институции, предизвикаха огромен интерес и оживена дискусия сред участниците в годишната среща.

Прочетете още ...

Едно отговорно партньорство

Лидл България  отново се включват да подпомогнем семейства, които са в криза. Радваме се изключително много, че заедно успяваме да намерим път при преодоляване на

Върни ме у дома

В момента най-малко 5,4 милиона деца по света живеят в институции и са разделени от семействата си.  80% от тях не са сираци и могат

Върни се обратно в