Среща с евродепутата Мария Габриел

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНа 11.12 2014 година семейство Таневи, малкия Петър и Боряна Климентова, програмен координатор в „Надежда и домове за децата–клон България“ се срещнаха с Българския евродепутат – Мария Габриел, зам. председател на ЕНП и ръководител на българската  делегация в групата на ЕНП.

Пред евродепутата те разказаха за преживяванията си и „съветите“, които са получили –  да оставят детето си след страшната диагноза Синдром на Даун. Споделиха за подкрепата и съдействието, оказани от „Надежда и домове за децата“, за да се върне малкия Петър при семейството си.

Ето и тяхната история:

Детето е дългоочаквано, с проследена бременност. След раждането се установява Синдром на Даун. Акушерките в болницата съветват майката да го изостави, защото грижите и разходите по такова дете са много големи. Успокояват ги с това, че поне има друго дете.

Социалните работници от ОЗД също  съветват Петър да бъде настанен в ДМСГД, защото там има лекари, които ще полагат по-добри грижи за него.

Семейството не знае нищо за синдрома на Даун, никой не ги е консултирал за правата им.

Детето е настанено от родилно отделение в ДМСГД с декларация за пълно осиновяване.

Координаторът на „Надежда и домове за децата-клон България“ получава сигнал от майка на дете с увреждане, че семейството страда, в безизходица е и ако може да им се помогне да си върнат детето.

От НДД се свързва с майката, провеждат дълъг разговор, в който и разказва накратко за синдрома на Даун, за правата на детето с увреждане, за възможностите за финансова и материално подкрепа, които им се полагат по закон. Предлага им консултация с психолог, подкрепа при подаването на документи за освидетелстване на увреждането, свързване с родителска организация, рехабилитации за детето и всичко необходимо за неговото развитие според спецификата на увреждането.

Трудностите идват от тромавата процедура за връщане на дете в биологичното семейство. Осъществени са няколко срещи с ОЗД, за съкращаване на процедурата, но безуспешно. Отношението към такива семейства е – недоверие.

Детето престоява 6 месеца в ДМСГД от раждането си. Реинтегрирано е в биологичното семейство успешно и трайно.

Мария Габриел обеща да е застъпник пред ЕП за правата на децата.

Прочетете още ...

АКТИВНА подкрепа в Плевен

Наталия и Кирил живеят в град Плевен и се радват на 4 годишния си син Коко. Коко е здраво и безгрижно дете, което посещава детска

Върни се обратно в