В очакване на Коледа

Програмата за детско участие към „Надежда и домове за децата – клон България“ по повод Международния ден на човешките права организирахме „замесване на добри идеии“. По това време на годината замирисва на канела, мед и сякаш Коледа се спуска при нас и ни напомня, че трябва ежедневно да правим добрини. Ние умишлено отправихме покана до Zonta club Sait Sofia Next Generation с президент Aleksandrina Georgieva – младежката организация на Zonta Club of Saint Sofia да отправим послания с приготвяне на сладкиши и обредни хлябове, които имат и символично значение. В народните вярвания при замесването на тестото се влива и енергията на тези, които го правят. Ние разказвахме защо трябва да дадем глас, пространство и смисъл на децата да прилагат на практика правото си на участие. Говорихме си за бедността и как се отразява тя на цялото общество. Каква е ролята на децата и възрастните за приемане на хората с увреждания. Разказвахме си коледни истории и във всички тях семейството е извор на щастието за децата, а подаръците са само повод за радост.

Нашите идеи за застъпничество за семейство, обич, грижа и емпатия някак лесно се пренасяха в разговори и се надяваме да достигнат до повече хора. Всеки има нужда да вярва в доброто бъдеще и че може да работи за него.

Символично всички се трудихме в кухнята на фондация Maria’s World Foundation, където госпожа Мариана Митева им разказа за дейността на кухнята, където обучават младежи с физически и ментални затруднения на трудови и готварски навици. Как им дават шанс за живот като на всички останали и колко щастливи са те да могат да се трудят. Надяваме се, че открихме нови застъпници на детските права и ще продължим да даряваме време, усилия и емоции за тези, които са останали без семействата си.

Прочетете още ...

В навечерието на Баба Марта

Всяка година в първия ден на март си завързваме мартеници. Според народните вярвания с Баба Марта идва и  началото на пролетта. Тези дни и младежите

Планиране за 2024 от деца за деца

Време е за старт на застъпнически дейности. Разговори за деца в риск. В какво да се състои тяхната подкрепа. Намиране на нови идеи и инициативи.

Как да осигурим по-добро лечение на дете

На 17.01. 2024 г в Областна администрация Бургас се праведе 24 –тото заседание на Областния координационен механизъм по деинституционализация. Присъстваха 11 членове на областен координационен

Върни се обратно в