Тринадесетото заседание на ОКМД Бургас подпомогна три деца да бъдат настанени в приемни семейства вместо в институции

На 20 юли 2017 г. в Областна администрация Бургас бе проведено тринадесетото заседание за работа по случаи на  Областен координационен механизъм по деинституционализация на деца.

Заседанието започна с извънредна точка на дневния ред – необходимост от спешно настаняване на дете на 20 дни, в момента е в детско отделение в болница за лечение, тъй като майката не е в състояние да се грижи и отглежда детето. „Надежда и домове за децата – клон България“ подпомогнаха ОЗД Поморие за намиране на приемно семейство. На територията на Бургаска област няма такива семейства за деца до 3 години и това затруднява работата на ОЗД-тата в нашата област.  С  решение на ОЗД Поморие детето ще бъде настанено в  друга област.

НДД ще заплати транспортните разходи на колата, с която ще се транспортира детето и ще осигури памперси и  мляко за новороденото. Експертите разгледаха  още 2 случая на деца в риск – един за дете на 3 месеца от град Карнобат, което също ще бъде настанено в  приемно семейство в друга област. Друг случай бе докладван от началника на ОЗД гр. Созопол и тук се касае за извеждане, но липсата на заместваща грижа на територията на общината е проблем.

bty

В заседанието участваха 20  представители на институции, членове на Областен координационен механизъм, ангажирани за работа с деца в риск на общинско и областно ниво. Като продължение от предишното заседание,  Председателя на ОКМД г-жа Турманова, благодари на всички организации и служители на областна администрация, които участваха  в дарителска кампания  за събиране на дрехи, книги и обувки за подпомагане на семействата с деца в риск от изоставяне. Активно участваха Дружество „Самосъзнание“, „Зонта клуб“ –  Бургас и танцова формация „Чановете“, както и много индивидуални дарители. Дарените над 40 пакета са предоставени на децата и семействата,  с които работим.  Продължава и  работата на терен от регионалния координатор на „Надежда и домове за децата“ за Бургаска област. В края на заседанието г-жа Турманова връчи Благодарствено писмо на Началника на ОЗД гр. Айтос – г-жа Диана Врабчева от „Надежда и домове за децата – клон България“ за успешна  работа на специалистите от отдела по настаняване на дете на 40 дни в приемно семейство в гр. Сливен.

Прочетете още ...

Едно отговорно партньорство

Лидл България  отново се включват да подпомогнем семейства, които са в криза. Радваме се изключително много, че заедно успяваме да намерим път при преодоляване на

Върни ме у дома

В момента най-малко 5,4 милиона деца по света живеят в институции и са разделени от семействата си.  80% от тях не са сираци и могат

Върни се обратно в