В партньорство с Борика АД четири самотни майки ще отглеждат децата си

Четири семейства получиха помощ от БОРИКА, която ще позволи децата да живеят в сигурна и защитена среда

Наскоро БОРИКА АД подкрепи основната дейност на фондация Надежда и домове за децата – клон България“, като чрез предоставеното дарение подпомогна 4 самотни майки от София и Софийска област в отглеждането на техните деца. Финансовата подкрепа е от изключителна важност за тях и идва в момент, когато майките трудно се справят с ежедневните си проблеми, а това може да повлияе негативно върху развитието на децата.

Работата на „Надежда и домове за децата – клон България“ е свързана с предотвратяване на  настаняване на деца в институции. През последните години се утвърдихме като лидер в прилагането на активна семейна подкрепа при семейства с деца. Нашата цел е децата да живеят в семейна среда и да бъдат намерени алтернативи за децата в институции.

Най-застрашените от изоставяне деца са тези на бедните самотни майки.  При работата с тях е необходимо да се използват всички ресурси на общността, защото освен храна, дрехи, обувки е нужна и чисто физическа и емоционална помощ, за да може майката да работи и да има сигурни и постоянни доходи.

За подпомогната с дарението на „Борика“ майка  разказва Валерия Драганова, програмен координатор на „Надежда и домове за децата – клон България“

  • Гергана ме потърси защото беше останала без работа, нямаше на кого да разчита да гледа детето, закъсняваше с плащането на сметки и наема за жилището. Беше сама и объркана. Проблеми, с които се сблъскват много самотни майки. Когато проблемите станат повече от решенията и ако не са потърсили подкрепа, това може да доведе до настаняване на децата в институция, което води до травми и за майката, и за децата.

Какво направи за това семейство?

  • В „Надежда и домове за децата – клон България“ имаме богат опит и инструменти за овладяване на кризи в семейството. Тук първата ми работа беше да изясня какви са заплахите за детето и как да решим трайно проблемите, за да не се окажат на улицата и майката, и детето.

В какво вложихте средствата от дарението  на „Борика“?

  • Оказаната подкрепа беше ключова за семейството. Без нашата намеса имаше реална опасност майката и детето да бъдат разделени. Освен оказаната морална подкрепа ежедневно, осигурихме хранителни продукти и заплатихме наеми за общинското жилище в което живеят. Бяхме до семейството неотлъчно. Разговаряхме много и изградихме стабилни доверителни отношения. Ако не ги бяхме подкрепили бързо имаше опасност детето да бъде отнето от майката, а на нея щеше да и отнеме време да успее да се стабилизира финансово и да си го върне обратно. Това не се случи, защото инвестирахме в семейството за безопасна среда за живот.

Това достатъчно ли е?

  • Когато майката беше вече спокойна можехме да продължим с решаването и на другите семейни кризи. Проведохме много разговори с нея и дядото на детето, които дълго време не си бяха говорили и успяхме да ги помирим. Този процес отне месеци, но е важно, че те успяха да намерят общ език в името на детето.

Какво спечели детето?

  • Дядото ги посещава всеки ден и помага финансово. Майката си намери работа на трудов договор, детето ходи на детска градина. Това нямаше как да се случи без помощта на дядото, който го води и прибира. Ако бяхме спрели само с материалната помощ, това щеше да има временен ефект и нямаше да има устойчивост. Благодарение на нашата дейност успяхме да мобилизираме нужните ресурси и сега детето ще расте обградено от обич, а семейството ще се справя с бъдещите предизвикателства. С помощта на „Борика“ още едно дете живее щастливо в семейството си и се готви да тръгне на училище.

БОРИКА АД е в основата на технологичната инфраструктура на платежната индустрия в България и лидер в предоставянето на съвременни услуги за банковия сектор. Същевременно, компанията има изградени дългогодишни партньорства с редица водещи неправителствени организации у нас, с които регулярно реализира социални инициативи, свързани с осигуряването на по-добри условия за живот и образование на децата на България.

 

Прочетете още ...

Едно отговорно партньорство

Лидл България  отново се включват да подпомогнем семейства, които са в криза. Радваме се изключително много, че заедно успяваме да намерим път при преодоляване на

Върни ме у дома

В момента най-малко 5,4 милиона деца по света живеят в институции и са разделени от семействата си.  80% от тях не са сираци и могат

Върни се обратно в