„Благодарение на вашата организация, аз не само успях да запазя семейството си, но и да го сплотя!“

55555През месец май 2014 година в ОЗД-Силистра е получен сигнал за 4 деца, изоставени от майката.

По-големите деца Андрей и Валентин са на възраст  7 и 5 години, а най-малките –  Галин и Диана  са близнаци на две и половина  години. Сигналът е подаден от бабата на децата по бащина линия.  Тя разказала пред социалните работници, че децата са оставени на грижите и, след като снаха и заминала за Гърция при бащата на децата. Там  щяла да вземе детските помощи на близнаците, родени в южната ни съседка и да се върне. Уговорката била да отсъства  две седмици. Минали обаче 3 месеца, а от майката  – ни вест, ни кост. Не отговаряла и на мобилния си телефон. Бабата   живее под наем  в малко общинско жилище . Взела си е отпуск, за да гледа децата, но вече рискувала и да остане без работа. За това се обърнала към отдела за Закрила на детето, изразявайки желание децата да бъдат настанени в специализирана институция или в приемни семейства. Единственият друг близък на семейството, който живее в България е дядото на децата по майчина линия. Той обаче няма възможност да поеме грижите за децата. Така единствената алтернатива за близнаците и по-големите им братя се оказват специализираните домове за деца. Но тогава майката Силвия се връща от Гърция. Връщането и не е  убедителен мотив за социалните работници    отглеждането и грижите за децата занапред да бъдат поверени на  30-годишната жена.

За да предотврати раздяла между четирите децата, две от които  са с тежка наследствена обремененост – остеогенезис /чупливи кости/ и сърдечно заболяване , „Надежда и домове за децата-клон България“ започна работа по случая.

Предисторията

Бащата на децата Антоан е в Атина от 2008 година, където е се е укрил от българското правосъдие за криминални прояви.Няма постоянна работа и доходи. Когато Силвия отива при него, се сблъсква с непреклонността му – да остане при него. Отнема и мобилния  телефон, за да няма връзка с близките си в България и с майка си, която от няколко години също е в Гърция. В началото обаче,  Силвия успява да се свърже по телефона с майка си, която и изпраща пари за билет. И така успява да избяга от съпруга си и да се прибере. Връщайки се, се оказва , че не само децата и ще бъдат отнети, но и всички ще останат на улицата. Наемът за  гарсониерата, в която тя и децата й живеят,  не е  плащан от 5 месеца. В същото време хазяйката не само е изнесла багажа на семейството, но и го е заключила в мазето, докато не получи парите си.

33444Развръзката

„Надежда и домове за децата-клон България“ пое дължимите разходи, като плати сметките за ток и вода,  защото майката нямаше средства. Доходите са единствено от 200-та лева на месец, които бабата по майчина линия праща от Гърция . За да запазим и предотвратим раздялата между децата, получихме подкрепата на общината. Тя осигури на семейството просторно общинско жилище от  80 кв.м. срещу символичен наем. Подпомогнахме Силвия и децата, като  закупихме бойлер за домакинството и осигурихме храна чрез дарения. В същото време бизнесмен от Силистра пое грижите за семейството, докато успеят да „стъпят на крака“. Закупи им пералня, дрехи, якета, обувки за децата, подпомогна ги  с   хранителни продукти. В началото на месец септември майката на децата бе устроена на работа като детегледачка в Детска градина и вече семейството  има постоянен доход от 360 лв. С помощта на ОЗД успяхме да запишем двете по-големи момченца в семейството в първото частно начално училище за талантливи деца в с. Русаля, Великотърновско, което те посещават безплатно. Облекчихме семейството и в грижите за близнаците Галин и Диана, които днес посещават детска градина без да заплащат такса, както и безплатни рехабилитационни процедури. Освен материалната и финансова подкрепа, която НДД оказа  за семейството,  поехме и разходите за медицински  прегледи на 2-годишния Галин и по-голямото му братче Андрей в специализираните клиники по неврохирургия и кардиология в София, предвид заболяването им. По този начин съдействахме да бъдат представени пред ТЕЛК,  за да получават помощ, като деца с увреждане.

Бъдещето

Днес Галин и  Диана, Андрей  и Валентин  имат сигурен дом, в който растат  щастливи , с подкрепата на двете си баби и на дядо си, на когото гостуват на село.

„Благодарение на вашата организация, аз  не само успях да запазя семейството си, но и да го сплотя! Децата трябва да  растат в семействата си!“ – не скрива искрената си благодарност многодетната  майка. И допълва:

 „Не бива децата да се отнемат с лека ръка от родителите им, и най-вече от самотни майки, като мен! Държавата трябва да ни  даде шанс  да се грижим за тях!“ .

Сега Силвия твърдо е решена да се  разведе със съпруга си, заради когото  не само бе на път да изгуби децата си, но и заради когото днес  те  са лишени от каквато и да било помощ от държавата. 

 

Прочетете още ...

АКТИВНА подкрепа в Плевен

Наталия и Кирил живеят в град Плевен и се радват на 4 годишния си син Коко. Коко е здраво и безгрижно дете, което посещава детска

Върни се обратно в