„Надежда и домове за децата“ полагат усилия нито едно дете да непопада в ДМСГД

През целия си живот Ася се справя сама, без да може да разчита на бившия си партньор, от който има 5 деца и на настоящия си партньор, от когото са последните шест от децата й. С първия се разделят преди много години и той се грижи само за едната от дъщерите им.

По обясними причини и поради системата, действаща от години за подхранване на ДМСГД с нови бебета, повечето от децата на Ася минават през системата на институциите. Но тя не се отказва от нито едно от децата си. В първите месеци от раждането на децата тя, оставена без никаква подкрепа, постоянен доход и помощ, предпочита грижите на държавата за децата си до момента, в който стъпи на краката си и може да си ги върне. После обаче се оказва много трудно да се пребори със системата на институцията, в която лесно се влиза, но трудно се излиза. Ася не се предава и така, докато попадна в нашето полезрение чрез сигнал към Отдел „Закрила на детето” и местния доставчик на социални услуги Сдружение „Еквилибриум”.

Сигналът беше за новородено бебе от „рискова” многодетна майка, която, от горе на всичко, е „избягала” от болницата първия ден след раждането и още по-странно се връща на по-следващия ден отново в родилно отделение.

По-късно Ася обясни, че останалите й деца са били сами в къщи, под грижите единствено на непълнолетната й дъщеря и Ася се е прибира, т.е. „избягва”, за да ги нахрани, изкъпе и изпрати на седмична ясла.

Новородената дъщеря на Ася, щеше да последва съдбата на братята и сестрите си, ако не беше намесата на Hope and homes for children- клон България в Русе. Убедихме Отдел „Закрила на детето” да настанят новороденото в звено „Спешен прием” на Комплекса за социални услуги, където Ася идваше всеки ден в определени часове, за да гушка бебето си, да я храни, разхожда и за да се среща със социалния си работник от Комплекса и психолог. Така майката, можеше спокойно да се грижи и за останалите си деца, без да се налага да се разделя с новороденото до уреждането на условията в къщи за неговото прибиране и задействането на всички бюрократични системи.

Няколко месеца по-късно се роди бебето и на непълнолетната й дъщеря, за които Ася отново пое отговорността и грижата с нашата подкрепа. Сега са всички заедно у дома и очакват прибирането и на  Николайчо на 1 година и 7 месеца от ДМСГД, чиято ре-интеграция предстои този месец.

Майката обича и иска всичките си деца, грижи се за тях с ентусиазъм и сили, които черпи от тях самите, нужна са й само малко подкрепа, нормално отношение и разбиране.

            Hope and homes for children- клон България в Русе търси и намира партньори и съмишленици и с тях успяхме да постигнем през посдледния месец новородени деца в Русе да не се настаняват в ДМСГД. 

Прочетете още ...

АКТИВНА подкрепа в Плевен

Наталия и Кирил живеят в град Плевен и се радват на 4 годишния си син Коко. Коко е здраво и безгрижно дете, което посещава детска

Върни се обратно в