Янакиева закрива Дом „Майка и дете“ в Перник

По предложение на пернишкия градоначалник Росица Янакиева, пернишките съветници решиха до здравното министерство да бъде изпратено искане за закриване на Дома за медико-социални грижи на деца в Перник ще бъде изпратено до Министерството на здравеопазването.

Самата процедура по ликвидацията ня социалното заведене, което мнозина все още наричат Дом „Майка и дете”, ще започне вероятно в началото на месец ноември, а в самата комисия, която ще извърши ликвидацията, ще участва заместник кмет на Перник, но кой ще е той засега не е уточнено.

В момента сградата на ДМСГД се ремонтира и преустройва чрез пилотен проект на здравното министерство, в който освен пернишкия, са включени още седем подобни социални заведения. Предвижда се в нея да се създаде общински комплекс за иновативни интегрирани услуги за деинституализация и превенция на изоставянето на деца от нулева до тригодишна възраст, пише вестник „Съперник“.

Проект за финансиране на дейностите в социалния комплекс вече е представен в Агенцията за социално подпомаане, но преди това трябва да бъде закрит ДМСГД. Настанените сега в институцията малчугани обитават преустроени помещения в Седма детска градина. Става дума за четири изоставени бебета, докато преди около година са били двадесетина. Останалите са били реинтегрирани в биологичните им семейства, осиновени или настанени в приемни семейства. Три от децата, които не са напуснали Дома все още, са с оценки по проекта “Детство за всички” и са с много тежки увреждания.

Източник: http://www.zapernik.com/politika/yanakieva-zakriva-dom-maika-i-dete-v-pernik_24566/

Прочетете още ...

Права, деца и гаранции

На 19 ноември Програмата за детско участие се събра да обсъжда много важната тема за Европейската детска гаранция. Това ни вълнува защото много от нашите

Дом за децата с надежда за бъдещето

Кръгла маса на тема: „Дом за децата с надежда за бъдещето“, се проведе на 16.11.2022 с любезното домакинство на Областна Администрация на Софийска област. Целта

Върни се обратно в