Заедно можем

Когато си на 18 всичко е красиво, тревата е зелена, можеш да прекосиш морета и звездите са по- ярки. Да си влюбен на 18 е толкова истинско, очаквано и някак свенливо и красиво.

Колата ни се движи бавно по пътищата в Северозападна България и достигаме до малко село, в което времето е спряло и носталгично ни напомня за живота, който е кипял тук през осемдесетте  и деветдесетте години на миналия век. Сега улиците са някак подозрително пусти, а сградите и градините ни напомнят, че животът не е съвсем замрял. Спираме пред едноетажна къща и зад металната порта ни посреща градина с много цветя. Затваряме вратата за любопитни погледи и ни посрещат Христина и Марин.  В тях има толкова невинност и сила, която ни кара да вярваме, че те ще се научат да устояват на трудностите.

Христина е ученичка и живее в социална услуга в Бяла Слатина, когато среща чаровната усмивка на Марин. Погледи, усмивки, кратки разходки, треперещи ръце и поривът на онези пеперуди в стомаха, който те оставя без дъх. Тя е на 17, той на 16 и изведнъж усещат, че мислите им един за друг завладяват телата им. Много бързо осъзнават, че искат да прекарат цял един живот заедно. Представите им за живота са по детски наивни и същевременно дръзки. Всичко се оказва по-сложно отколкото изглежда. Христина вече е на 18, трябва да напусне общинското жилище, а Марин е ученик и пътува от съседно село, но това не е всичко.

Христина е бременна и това е изпитание и за двамата. Пред тях се отваря бездната на неизвестността и страхът от бъдещето. Техните роднини не се интересуват от тях,  приятелите им  нямат опит в такава житейска ситуация, но в очите им можеш да видиш онази обич, която дава криле. Споделят своите тревоги със социални работници и те започват да търсят добро решение за бъдещото дете и за родителите му. След раждането на Вили нашият екип, със своята експертна помощ, стана част от историята на това семейство. Вили беше със здравословни проблеми, но година по-късно вече всичко е останало в миналото. Тя вече проходи и прави  първите си стъпки, които ще я отведат по широкия свят. Казва „мама и тата“, пляска с ръце и се движи в ритъм на музиката от песните на майка й.

Съвместната ни кампания с ЧЕЗ – „Заедно можем всичко“, ще даде възможност това семейство да преодолее трудностите, които е срещнало. Марин вече е завършил училище, започва временно работа и продължава да кандидатства за свободни работни места. Христина се е научила да готви, поддържа къщата в изрядна чистота, мечтае да види Вили пораснала и успяла. Опитва се да събере парчетата от своето детство и затова кани на гости за първия рожден ден на Вили своите и на Марин роднини.

Те  преминаха през една от своите големи кризи, а заедно с ЧЕЗ ние катализирахме процесите по изграждане на едно семейство и сме сигурни, че тези млади хора никога няма да изоставят Вили и ще се борят за своето щастие.

Прочетете още ...

Едно отговорно партньорство

Лидл България  отново се включват да подпомогнем семейства, които са в криза. Радваме се изключително много, че заедно успяваме да намерим път при преодоляване на

Върни ме у дома

В момента най-малко 5,4 милиона деца по света живеят в институции и са разделени от семействата си.  80% от тях не са сираци и могат

Върни се обратно в