Заедно сме

Попитах Ваня  какви мечти има за дъщеря си, за семейството, за българите?

„От както се е родила Вяра си я представям пораснала, здрава и много умна. Тя го заслужава! Искам да имам средства и да направим ремонт и от тази къща да стане дом. Българите трябва да се обединяват зад такива инициативи, като „Заедно можем всичко“.

За пръв път когато срещнах семейството на Вяра и Асен те бяха объркани и много недоверчиви. И чакаха дете. Детето се роди и вместо радост още тревоги се стовариха върху главите им. Имаха стара наследствена къща с една стая, без вътрешна тоалетна и двор, обрасъл с бурени и дървета. Събраните пари от работа в чужбина бързо се стопяват, нямаха възможност да работят за по-добра  заплата, а детето също се нуждаеше от средства. Не  мина много време ОЗД започнаха да наблюдават семейството и имаше опасност детето да бъде изведено от своя дом.

Екипът на „Надежда и домове за децата- клон България“ разбра кризисната ситуация и започна да насърчава семейството да изгради по-здравословна среда за Вяра. Подкрепяме ги с храни, дрехи, лекарства, съвети. Асен си намери работа, а дъщеричката му расте обградена с много грижи, които той не е получавал като дете.

Неговото детство преминава под знака на домашно насилие и алкохолната зависимост на неговия баща. Това дава отпечатък на психиката му и сякаш има страх да общува с хората. Макар и да работи, средствата не са достатъчни и той взима и заеми, които в края на 2019 година вижда, че няма да може да изплаща. Семейството взема решение той да замине за Англия за шест месеца, за да може да  издържа семейството си.

Когато пандемията от  COVID 19 обхваща и Англия, той изгубва работата си, няма как да се върне в България, а банките блокират сметката му и семейството остава почти без всякакви доходи. Асен живее при приятели, които го приютяват и така изкарва цели пет месеца без постоянни доходи, без да праща пари на семейството си и без възможност да се върне в България.

Екипът ни постоянно помагаше, за да може детето да бъде здраво и да има храна.

Сега със съвместната инициатива с ЧЕЗ „Заедно можем всичко“ на това семейство няма да се наложи да плаща сметки за ток до месец декември, което ще даде възможност да вложат средства за подобряване на условията на живот.  В тези трудни времена всеки жест на благотворителност може да даде шанс на много деца да останат незасегнати от липса на средства.  След внимателен оглед ЧЕЗ ще заменят и един електроуред, който не е енергоефективен и консумира много енергия.

С инициативата „Заедно можем всичко“ ще намалим бъдещите сметки за ток, което в дългосрочен план ще освободи ресурс за това семейство.

Няма нищо по-ценно от това да виждаш щастливи деца и семейства. Някои от тях живеят бедно, но искрената обич, която се чете в очите им ни окрилява.

Екипът ни е убеден, че добрите примери и вдъхновяващи инициативи ще променят средата, в която живеем.

 

 

Прочетете още ...

Едно отговорно партньорство

Лидл България  отново се включват да подпомогнем семейства, които са в криза. Радваме се изключително много, че заедно успяваме да намерим път при преодоляване на

Върни ме у дома

В момента най-малко 5,4 милиона деца по света живеят в институции и са разделени от семействата си.  80% от тях не са сираци и могат

Върни се обратно в