Жестове, думи, усмивки и детска количка, която ще отиде при семейство в криза

В пролетните месеци на 2020 година много хора загубиха работата и доходите си поради затваряне на бизнеси в страната ни. Тогава COVID 19 ни отне дори възможността да мечтаем за нормален живот на семействата ни.  В тази ситуация най-застрашени се оказаха децата от бедни семейства. През този период  ние се стремяхме да подпомагаме точно тях, за да могат децата им да се чувстват добре в семействата си,  при своите близки и роднини. Какво се случва сега, една година по-късно, как живеят, справят ли се с финансите си, добре ли са децата им. Този месец искахме да се уверим, че нашите усилия не са били напразни. Така нашата обиколка ни отведе при Мария, Ангел и Иво.

Вратата се отвори и на прага застана тя – бабата на Ангел и прабаба на Иво. Погледна ни и каза:

„Ако знаете колко ви обичам!“ и ни покани в дома си. Още от вратата чухме малките стъпки и видяхме едно усмихнато и красиво момче да протяга ръце към нас и да се хвърля да го прегръщаме. Прегърнахме го силно и той продължи да се усмихва. След това седнахме, говорихме, смяхме се, забавлявахме се с Иво и слушахме за трудностите, през които семейството минава. Ние много добре знаем цялата история, бяхме до тях  и ги подкрепихме през миналата година, съветвахме ги и се радвахме заедно с тях на всеки малък успех. Щастливи сме да видим малкия как расте в своето семейство и е спокоен, уверен, здрав и палав. С радост разбрахме, че бащата вече си е намерил работа и успява, макар и трудно, да се грижи за своя син. Хубаво е когато имаш някого, с когото да споделиш, да поплачеш и да усетиш подкрепата. Да намерите заедно пътя и да го извървите. Така се чувствахме всички. Срещата ни приключи и ние се отправихме към друго семейство.

На излизане бабата ни каза „Я чакайте, имам тук една хубава количка за дете, защо не я дадете на някое семейство, което има нужда, нека да помогнем, да я ползва“…..

Останахме без думи, дори някак смутено се спогледахме. Семейство, което бе на ръба и което все още търси пътя да си стъпи здраво на краката, мисли за другите, иска да подкрепи друго дете. Те знаят колко е трудно и си дават сметка за всяка една стъпка. Този жест ни трогна и развълнува много, защото това е нашата цел – да накараме семействата да се подкрепят и да си помагат. Да бъдат отворени и да споделят своите трудности и радости. Ето в какво се крият истинските неща  – в жестове, думи, в усмивките и погледите, в постъпките и в резултатите …

Благодарим на нашите дарители с горещи сърца и се радваме, че те ще продължат да правят това и ще го предават и на други семейства!

Заедно можем много повече!

Прочетете още ...

Нашата емоционална събота

С участниците в програмата за детско и младежко участие към „Надежда и домове за децата – клон България“ посетихме децата и младежите, настанени в Центъра

Планиране за 2024 от деца за деца

Време е за старт на застъпнически дейности. Разговори за деца в риск. В какво да се състои тяхната подкрепа. Намиране на нови идеи и инициативи.

Върни се обратно в