Деца адвокатстваха за правата на децата в институции пред министър Бисер Петков

 „Всяко дете има право на семейство и любов“ – с това послание, 15 деца на възраст между 8 и 17 г. от програмата за детско участие на Надежда и домове за децата – клон България, се обърнаха към министъра на труда и социалната политика, Бисер Петков.

Децата получиха покана за лична среща с министър Петков и екипа му в отговор на свое обръщение, с което изразиха желанието си да изложат идеите и предложенията си за подобряване на живота на децата, лишени от семейна грижа, и да провокират дискусия по тази чувствителна за тях тема. Събитието се проведе на 3 май, 2018 г. в сградата на Министерството на труда и социалната политика.

Застъпническата група сподели своята загриженост за живота и бъдещето на тези деца, които имат трудната съдба да растат, лишени от сигурността и топлината на семейния уют и родителската обич. С докосващи послания те се застъпиха за правото на изоставените деца да живеят в семейна среда, както и да получават качествена грижа, когато са настанени в резидентни услуги.

Децата призоваха за намирането на бързи решения за техните връстници, които все още се намират в специализирани институции и поставиха болезнения въпрос за продължаващите настанявания на здрави бебета и малки деца в домовете за медико-социални грижи за деца. Те акцентираха и върху десетгодишната стратегическа цел на британската благотворителна организация Надежда и домове за децата – до декември, 2027 г. институциите да не са приемлив начин за отглежане на деца никъде по света.

Министър Бисер Петков увери детската застъпническата група, че приема поставените въпроси в цялата им сериозност и изрази своята готовност за продължаващо сътрудничество като насърчи детското участие в процеса на взимане на решения относно политиките за децата. Министър Петков изрази надежда, че примерът на децата ще насърчи проявите на съпричастност и ще привлече повече протегнати ръце към каузата на децата на България.

Прочетете още ...

Едно отговорно партньорство

Лидл България  отново се включват да подпомогнем семейства, които са в криза. Радваме се изключително много, че заедно успяваме да намерим път при преодоляване на

Върни ме у дома

В момента най-малко 5,4 милиона деца по света живеят в институции и са разделени от семействата си.  80% от тях не са сираци и могат

Върни се обратно в