Децата в социалните домове

Днес една публикация във вестник „Сега“ твърди, че осиновяванията в България са намалели с 25%. По тази тема разговаряхме в студиото на „Денят започва“.

„Системата за закрила на децата в България е в изключително тежко състояние. Закриването на домовете и разкриването на новите услуги, осиновяванията, приемната грижа – това са изключително сериозни въпроси, които стоят пред държавното управление, които трябва да се решават много сериозно и активно от страна на политиците“, посочи Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за деца.

Милена Харизанова, програмен директор – „Закрила на детето“ – УНИЦЕФ България, заяви, че се работи в посока на деинституционализация на децата в домове. 

Георги Симеонов, изпълнителен директор на Фондация „Надежда и домове за децата на България“ беше категоричен, че проблемите не могат да се разглеждат само от финансовата им страна. „Според мен пречките са в липсата на готовност от страна на структурите по закрила на детето да работят активно по процеса на деинституционализация „, подчерта той.

Вижте видеото.

Материал: bnt.bg

Прочетете още ...

Права, деца и гаранции

На 19 ноември Програмата за детско участие се събра да обсъжда много важната тема за Европейската детска гаранция. Това ни вълнува защото много от нашите

Дом за децата с надежда за бъдещето

Кръгла маса на тема: „Дом за децата с надежда за бъдещето“, се проведе на 16.11.2022 с любезното домакинство на Областна Администрация на Софийска област. Целта

Върни се обратно в