„Надежда и домове за децата – клон България“ бе домакин на посещение от представители на немската „Дойче Банк“

deutsche-bank051220161На 5 и 6 декември 2016г. „Надежда и домове за децата – клон България“ бе домакин на посещение от представители на немската „Дойче Банк“ – Тийна Лий, началник глобални пазари и заместник главен изпълнителен директор за Великобритания и Ирландия и Андрееа Гроб, финансов мениджър за Великобритания, Русия, Източна Европа, Европа, Близкия Изток и Африка.

Целта на визитата бе да запознаем представителите на банката с работата на организацията, да им покажем практическите аспекти от подкрепата, която „Надежда и домове за децата – клон България“ предоставя както на деца и техните семейства, така и на местните структури. Освен това, организацията ни целеше да покаже на гостите закритите институции и разработените на тяхно място алтернативни услуги в общността, запознавайки ги както с препятствията, които българският екип е срещал по пътя, така и с невероятните успехи по процеса на деинституционализация, които са се превърнали в реалност откакто „НДД – клон България“ работи. Г-жа Сара Уайтинг, директор по фондонабиране към „Надежда и домове за децата – Великобритания“ и г-н Отто Сестак, изпълнителен директор на „Надежда и домове за децата – Румъния“ също взеха участие във визитата.

Първият ден започна с посещение на Дома за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) в град Плевен. На срещата с директора на дома, д-р Десислава Георгиева и един от психолозите на Институцията,  представителите на „Дойче Банк“ бяха придружени от екипа на „НДД – клон България“. Нашите гости имаха възможността да отправят своите въпроси за настанените в дома деца, както и по отношение на услугите, които ДМСГД-Плевен предоставя. След срещата с др. Георгиева, групата се запозна с две семейства, които нашата организация е подпомагала. Първото семейство е било на път да изостави детето си, тъй като и двамата родители имат диагностицирани епилепсия и лека форма на умствена изостаналост и нямат подкрепата на своите родители. Това посещение премина изключително емоционално, тъй като гостите имаха възможност да видят със собствените си очи колко е горда майката от факта, че е успяла да задържи детето си у дома  и колко важна е била и все още е навременната подкрепа от страна на „НДД – клон България“. Второто семейство, което представителите на банката посетиха, бе случай на 3 годишно дете, чиято раздяла от семейството е била предотвратена от нас.

В следобедните часове, групата отпътува за град Тетевен, където се срещна с д-р Мадлена Бояджиева, кмет на града и имаше възможността да обсъди закриването на пилотния ДМСГД – Тетевен, както и развития Център за Обществена Подкрепа (ЦОП), който вече 5 години замества закритата институция. Центърът е оборудван с отделение за спешен прием, зали за занимания с деца, работни кабинети, зали за срещи с деца и родители. Представителите на „Дойче Банк“ имаха възможност да се запознаят с персонала на ЦОП и  с различните дейности и занимания, които се извършват в ЦОП, за обученията и срещите, които те организират за децата и техните семейства, както и да видят различните стаи и оборудване.

Вторият ден от визитата на гостите стартира с посещение на дома на непълнолетна майка и нейното дете на година и половина, които нямаше да живеят заедно, ако „Надежда и домове за децата – клон България“ не бяха помогнали на семейството в точния момент, чрез активна семейна подкрепа. Гостите  имаха възможност да разговарят с майката и бяха много впечатлени от самочувствието, което тя бе придобила, в следствие на усещането, че е подкрепена. В отговор на сигнал от Отдел за Закрила на Детето „Надежда и домове за децата – клон България“ разбра за случая на това дете и предостави хранителни продукти, мляко, покриване на наем и транспортни разходи на майката, за да може тя да пордължи да ходи на училище и за да може да се грижи за детето си. В момента, майката вече успешно е завършила училище и проявява желание да продължи образованието си като учи ветеринарна медицина.

На финала гостите посетиха ДМСГД – Света София в столицата, в който живеят само 4 деца и който е на път да бъде закрит в скоро време. Те останаха много впечатлени от начина, по който процеса по деинституционализация се развива в България, тъй като видяха как професионалистите от „Надежда и домове за децата – клон България“ са успели да променят мисленето на директора на дома в посока, която подкрепя алтернативните форми на грижа, вместо институционализацията. Гостите се запознаха с всички 4 деца, имаха възможност да поиграят с тях и потеглиха обратно за Великобритания, вдъхновени от успешната работа, която екипът на „Надежда и домове за децата – клон България“ е свършил и продължава да върши на територията на страната.

Прочетете още ...

Ема Кичева, ръководител "Корпоративни комуникации" Лидл България

Приз „Семеен благодетел“

Радостни сме, че успяхме да благодарим на Лидл България за цялостната подкрепа, сътрудниество, разбиране и съдействие на нашата кауза всяко дете да има семейство и

Върни се обратно в