Нов механизъм ще предотвратява изоставянето на бебета в региона

Rz-d1-110314Областен координационен механизъм по деинституционализация бе създаден в Разград по проект на българския клон на британската организация „Надежда и домове за децата“.

Целта на този способ е да осигури координация между ангажираните институции при предотвратяване изоставянето на деца от 0 до 3 години и подкрепа на нуждаещите се семейства.

Новото звено включва представители на областната и общинска администрация, РД „Социално подпомагане“, болнични заведения, МВР, дирекция „Социално подпомагане“, отдела за на детето и Регионална здравна инспекция.

Координаторът на проекта Таня Костова заяви, че членовете на това областно звено ще заседават веднъж месечно и ще поемат ангажименти за разрешаване на конкретните казуси.

Акцентът на превенцията в Разград включва подкрепа на семейства в риск, помощта може да се състои в закупуване на храни, памперси, адаптирани млека, подобряване на жилищните и битови условия.

 

Rz-d2-110314На срещата бе поставен и конкретен случай на материално затруднено семейство от ромски произход с допълнителни социални проблеми.

Така бе тествана координацията между представителите на ангажираните институции, който дадоха предложения как да се подобри статусът на децата и родителите им.

Източник: http://www.ekip7.bg/

 

Антония ДИМИТРОВА

Прочетете още ...

Права, деца и гаранции

На 19 ноември Програмата за детско участие се събра да обсъжда много важната тема за Европейската детска гаранция. Това ни вълнува защото много от нашите

Дом за децата с надежда за бъдещето

Кръгла маса на тема: „Дом за децата с надежда за бъдещето“, се проведе на 16.11.2022 с любезното домакинство на Областна Администрация на Софийска област. Целта

Върни се обратно в