От август 2013 нито едно дете не е настанено в детски дом, в Септември обсъждаха деинституанализацията

deinstitut_sep210214По данни на Районната дирекция „Социално подпомагане“ – Пазарджик  в област Пазарджик има разкрити 62 социални услуги, делигирани от държавата дейности, като 28 от тях са за деца. Утвърдените приемни семейства  към момента са 115, в  72 от  тях са настанени 93 деца. Общо  43 са свобдните приемни семейства, в които няма настанено дете, от тях 11 са с профил от 0 до 18 г. От август 2013 нито едно дете не е настанено в детски дом.
На кръгла маса в Септември днес представители на неправителствени организации, държавната и местна власт обсъждаха възможностите и реалностите за прилагане на  деинституционализацията в общината.

Форумът бе организиран от неправителствената организация „Надежда и домове за децата”, по Проект „Стратегическа деинституционализация и реформиране на грижата за деца от 0 до 3 години” и в подкрепа на Проект „Посока-семейство” на Министерство на здравеопазването.
Зам. областният управител Диана Варникова откри срещата и благодари на всички институции и неправителствени организации, които участват в процеса на деинституционализацията в област Пазарджик. Присъстваха кметът на общината Петър Бошев, директорът на РДСП Пазарджик Цветелина Арапова, служители от Дирекциите „Социално подпомагане” и отделите „Закрила на детето” в общините Септември и Пазарджик, Комплексът за социални услуги за деца и семейства в гр. Пазарджик, представители на неправителствени организации от социалната сфера и здравеопазването, директорът на ДМСГД гр. Ветрен – д-р Лидия Пещерлиева, кметът на гр. Ветрен  и представители на италианската фондация „Онлус пер Ветрен”.

В рамките на кръглата маса бяха представени позитивните практики на територията на област Пазарджик в процеса на деинституционализицаия, работата по превенция в екип и превенцията на ниво родилен дом.

 Работна група от експерти ще подпомага процеса на преструктурирането на ДМСГД Ветрен и разкриването на нови социални услуги за деца и семейства и през 2014 г.

 
Източник: http://www.pa-media.net/

Прочетете още ...

Заедно можем всичко

Две интервюта по Радио Видин за съвместната инициатива „Заедно можем всичко“. Първолета Митева, старши експертът „Връзки с обществеността“ от ЧЕЗ, която пояснява какъв е обхватът на

Заедно можем всичко

Елица Иванова, координатор на НДД за област Видин разяснява за старта на кампанията пред Телевизия Видин „Надежда и домове за децата – клон България“ и

„Деинституционализация на грижата за деца: Как инвестираме в промяната?“

Репортаж от откриване на конференцията с интервю на Георги Симеонов, изпълнителен директор на „Надежда и домове за децата – клон България   по   телевизия Bulgaria On Air https://www.youtube.com/watch?v=xwrfI-NzrvMDeinstitutionalisation

Върни се обратно в