Перник сред първенците в процеса на деинституционализация

IMG_8083-CopyПерник е сред областите с най-добри резултати в процеса на деинституционализация в България.

Снимки: Областна администрация Перник

Това стана ясно по време на среща на експерти от НБУ и членовете на Координационния механизъм, който работи в Перник. Структурата обединява представители на различни институции, имащи отношение към процеса на деинституционализация и се ръководи от Областната администрация.

Координационният механизъм прави работата по отношение на деинституционализацията по-оперативна и ефективна, споделиха участниците в срещата. Членовете му провеждат редовни заседания, обменят информация и решават оперативно всеки конкретен казус.  Според тях това, че структурата се оглавява от Областната администрация, придава по-голям авторитет и тежест на този орган и превръща процеса на деинституционализация в държавна политика.

Експертите от различните институции се изказаха положително по отношение на сътрудничеството с неправителствената организация „Надежда и домове за децата“. Организацията работи на територията на 8 области на България и в Молдова. Перник е сред пилотните области по проекта и отчита много добри резултати в работата.

IMG_8085-CopyЦелта на срещата, домакин на която бе заместник областният управител Галина Никодимова, бе да се проучи ефективността на работа на Координационния механизъм в Пернишка област. Подобни интервюта с представители на институции и родители, специалистите от НБУ правят в Перник, Пазарджик, Монтана и Русе. Като резултат от проведените фокус групи, разговори и интервюта по поръчка на неправителствената организация „Надежда и домове за децата“ ще бъде написан доклад за процеса на деинституционализация и работата на Координационните механизми. Целта е да се вземат мненията на хората, които по места работят в тази толкова трудна и отговорна сфера и да се формулират препоръки за бъдещата работа.

Източник: http://mirogled.com/

Прочетете още ...

Права, деца и гаранции

На 19 ноември Програмата за детско участие се събра да обсъжда много важната тема за Европейската детска гаранция. Това ни вълнува защото много от нашите

Дом за децата с надежда за бъдещето

Кръгла маса на тема: „Дом за децата с надежда за бъдещето“, се проведе на 16.11.2022 с любезното домакинство на Областна Администрация на Софийска област. Целта

Върни се обратно в