Русенска област на път първа да изведе всички деца от старите институции

img_2434Процесът по деинституционализация в Русенска област е може би в най-напреднала фаза, сравнено с останалите райони в страната. Това отчетоха специалисти в сферата по време на днешната кръгла маса на тема „Координация и иновативност в работата на всички заинтересовани страни в процеса на реформиране грижите за деца в регион Русе”.

Организатор на форума бе „Надежда и домове за децата”- клон България във връзка с проекта „Стратегическа деинституционализация и реформа на грижите за деца от 0 до 3 години”. Организацията е партньор на Министерство на здравеопазването по проект „ПОСОКА:семейство“ за преструктуриране на 8 пилотни Дома за медико социални грижи в цялата страна (за бебета до 3 години), един от които е този в Русе.

Областният управител Венцислав Калчев откри събитието. По време на срещата бяха представени опит и добри практики, както и предизвикателствата в предоставянето на социални услуги за деца с увреждания, наред с примери от Австрия за регламентиране на медицинските грижи за деца с увреждания.

В дискусията се включиха представители на Община Русе, МБАЛ-Русе, МБАЛ „Медика” Русе, доставчици на социални услуги, РИО на МОН, РДСП Русе и други заинтересовани страни.

Регионалният координатор на „Надежда и домове за децата“ – България Елена Петкова отчете сериозните резултати от съвместната работа на всички институции и организации по този въпрос. Тя сподели, че през април 2012 г. в Дома за медикосоциални грижи за деца в Русе е имало 48 деца до 3 г., от които с увреждания или хронични заболявания – 15 и 3 с голяма степен на недоносеност, както и 5 на възраст над 3 години. През декември 2013 г. има само 2 деца до 3 г. и едно дете над 3 г. на резидентна грижа с тежки и комплексни увреждания.

През това време 11 деца са върнати на биологичните им родители, 8 деца до 3 г. с увреждания и хронични заболявания са изведени в приемни семейства, като от тях 3 са осиновени, а 1 е в процедура. 3 деца с увреждания над 3 г. са в приемни семейства, а други 3 са изведени в Центъра за настаняване от семеен тип към Комплекса за социални услуги за деца и семейства, едно е осиновено и още едно е в процедура. 20 деца са осиновени още преди да бъдат изведени от институцията. Основните усилия са били насочени към оказване на подкрепа за превенция.

Като резултат ДМСГД е в краен етап на закриване, закрит е ДДЛРГ „Райна Гатева“, намален е капацитетът на ДДЛРГ „Св. Димитър Басарбовски“, а входящият поток там е силно ограничен. Намален е капацитетът и на ДДЛРГ в с. Стърмен и с. Брестовица, където има мораториум на нови настанявания. В ДДЛРГ „Надежда“ е капацитетът е намален на половина, входящият поток спрян и има план за закриване. Съществува и тотална превенция на настаняване на новородени и малки деца в ДМСГД-Русе или други ДМСГД извън областта, както и ненастаняване на деца в предучилищна и училищна възраст в други институции извън област Русе.

Директорът на общинската дирекция „Здравни и социални дейности“ Мариела Личева очерта сериозните предизвикателства, които се оформят пред всички след закриването на домовете. Сред тях е проблемът с финансирането, тъй като в повечето случаи центровете за настаняване от семеен тип са разкрити със средства по европейски програми и след приключването на проектите следва да се търси общинско или държавно финансиране на дейността им.

Прочетете още ...

Заедно можем всичко

Две интервюта по Радио Видин за съвместната инициатива „Заедно можем всичко“. Първолета Митева, старши експертът „Връзки с обществеността“ от ЧЕЗ, която пояснява какъв е обхватът на

Заедно можем всичко

Елица Иванова, координатор на НДД за област Видин разяснява за старта на кампанията пред Телевизия Видин „Надежда и домове за децата – клон България“ и

„Деинституционализация на грижата за деца: Как инвестираме в промяната?“

Репортаж от откриване на конференцията с интервю на Георги Симеонов, изпълнителен директор на „Надежда и домове за децата – клон България   по   телевизия Bulgaria On Air https://www.youtube.com/watch?v=xwrfI-NzrvMDeinstitutionalisation

Върни се обратно в