Права, деца и гаранции

На 19 ноември Програмата за детско участие се събра да обсъжда много важната тема за Европейската детска гаранция. Това ни вълнува защото много от нашите връстници са застрашени от бедност, липса на семейство и малки перспективи за развитие.

Планът за действие в изпълнение на Препоръката на Съвета за създаване на Европейската Гаранция за детето (2030) бе приет и утвърден от Министерски съвет на РБ.  Говорихме си за правата, какво бихме казали на Правителството за Детската гаранция, как общуваме в училище, как приобщаваме децата с увреждания, все сериозни неща.

Целта ни беше да търсим своето място в обществото и да се научим да поемаме обществени ангажименти.

Винаги ни е приятно да се събираме и си начертахме стратегия как да привлечем още съмишленици в нашата Програма, за да можем още повече да промотираме детското участие в работата с деца и младежи в риск и настанени в резидентни услуги. Разбира се важна тема бе и предстоящата среща на групата „Нашите гласове имат значение“ с децата и младежите от Румъния, Украина, Молдова, Непал, Индия, Руанда, Южна Африка. Приятно  ни е да си общуваме по едни и същи теми с деца от другите страни. Да се запознаем, да си разказваме какво сме направили и да знаем, че бъдещето го подготвяме днес.

Забавно беше да нарисуваме плакат, с който ще поздравим своите връстници от другите държави. За чудесата по Коледа се правят усилия всеки ден, а ние умеем именно това – Да поставяме интересите на обществото ни през детските игри, рисуване, учене и мечтаене. 

Прочетете още ...

Посещение на Пит Гарет в Стара Загора

На 28.11.2023 година  проведохме среща с Ива Радева, областен управител на Стара Загора. Екипът ни беше воден от Пит Гарет, директор Глобални програми – Надежда

В навечерието на Коледа

За много деца па целия свят идва най-чаканото време на годината. Коледа винаги се свързва с домашен уют, събирания с приятели, много смях и разбира

Върни се обратно в