Защо децата с увреждания са нежелани от приемните родители как да преодолеем това

„Да отглеждаш дете с увреждане“ бе темата на информационната среща за приемни родители от  Областния екип по приемна грижа в Кърджали и проведена от експерт на  „Надежда и домове за децата – клон България“.

Ето и някои от причините приемните родители да желаят за отглеждане само здрави деца:

  • Страх, че няма да се справят с отглеждането на дете с увреждане.
  • Страх от множеството диагнози, които не им дават възможност да разберат реалното състояние на детето. В много от случаите детето е излекувано от някоя болест, но поставената диагноза ще го следва за цял живот. Когато прочетат всички диагнози често се стига до отказ от полагане на грижа.
  • Страх, че няма да имат никакво свободно време.
  • Нежелание от страна на приемните родители да се сблъскват със здравната система.
  • Липса на цялостно разбиране, че нуждата определя необходимостта от определен вид услуга и тя е насочена и се прави за децата и не е за създаване на заетост.
  • Липса на обучения за полагане на домашни грижи за конкретни заболявания.
  • Липса на показване на положителни примери как работят успешните приемни родители на деца с увреждания.

До края на годината ще спре да предлага услугите си ДМСГД Кърджали поради доказаната неефективност на предлаганите скъпи услуги и без нужната ефективност за децата. На негово място ще функционират други услуги в помощ на деца и семейства от областта. Мястото на всяко дете е в семейство и това е най-доброто за неговото развитие.

Седем са необходимите приемни семейства, за да приютят  децата от ДМСГД, които са оценени за отглеждане в семейна среда. Шестнадесет ще бъдат настанени в Центрове за настаняване от семеен тип с постоянна медицинска грижа, поради липса на алтернативи. Останалите от общо 31 деца ще се върнат в биологичните си семейства, или ще отидат при  осиновители.

 

Регионалният координатор на „Надежда и домове за децата – клон България“ Кремена Стоянова сподели своя дългогодишен експертен опит и наблюдения  пред приемни семейства от Кърджали, сред които имаше, и утвърдени, и кандидати. Две приемни майки – Йорданка от Шумен и Севгюл от Ардино разказаха затрогващите си истории и опит в грижите за деца с увреждания.

„Много често при внезапна проява на скрита болест на дете родителите сме в паника преди установяване на заболяването. Когато имаме дете с ясна диагноза то и лечението е ясно. При проява на заболяване родителите се справят и това е важно да се казва. Йорданка и Севгюл споделиха как са преодолели своите страхове и как им остава време, което да използват за себе си. Приемните родители трябва да имат кауза и тя да е щастливото бъдеще на децата, за които се грижат.“- сподели Кремена Стоянова след срещата.

По време на срещата стана ясно, че сме готови да помогнем в обучението на всеки родител, който ще отглежда дете с увреждане.

Останалото е информация, опит и помощ, които могат да предоставят екипът по Приемна грижа, Центъра за обществена подкрепа, дневните центрове, както и всеки специалист от РДСП и  ОЗД. Мариана Мушкова, директор на РДСП разказа каква подкрепа могат да получат от държавата приемните семейства.

 

Силно се надяваме да сме от полза на приемните семейства, които са важно звено в прехода децата да не страдат от институционална грижа.

Прочетете още ...

Нашата емоционална събота

С участниците в програмата за детско и младежко участие към „Надежда и домове за децата – клон България“ посетихме децата и младежите, настанени в Центъра

Планиране за 2024 от деца за деца

Време е за старт на застъпнически дейности. Разговори за деца в риск. В какво да се състои тяхната подкрепа. Намиране на нови идеи и инициативи.

Върни се обратно в