„Надежда и домове за децата – клон България“ подкрепя дете от дванадесетчленно семейство от област Видин

В голямата си  част изоставянето на деца в България е поради бедност на родителите. Често, за да се презастраховат, отговорните институции са склонни да изведат децата от дома им и да ги настанят в специализирани домове. Там тези деца не се чувстват добре, защото са лишени от  семейна обич.

Потърсени бяхме от медиите, за да коментираме случай на семейство с десет деца, в което майката е загубила двата си крака и част от пръстите на едната си ръка. Двамата родители са неграмотни, нямат постоянни доходи и през 2015 година, след репортаж по национална телевизия, повечето им деца са изведени и настанени в дом и приемни семейства. Две от тях са осиновени, но останалите не са прекъсвали връзка със семейството и имат желание да се върнат в дома си.

Десетото дете, за което бяхме потърсени, е с ниско тегло и все още е в отделението по неонатология, където за него полагат грижи лекарите. Нашият регионален координатор, Елица Иванова, беше поканена да коментира случая, а ние се ангажирахме да работим за това, детето да се върне в семейството си.

Как може да се случи това?

  • Ще бъде направена оценка на потребностите на детето и мобилизиране на всички ресурси в общността. Ще съдействаме родителите да подобрят условията си на живот.
  • По моделът ни за АКТИВНА семейна подкрепа и със съдействието на всички институции и местни организации, ще се опитаме да изградим мрежа от хора, подкрепящи семейството.
  • Друг механизъм, който ще използваме е „Областен координационен механизъм по деинституционализация на деца“ към областния управител на област Видин.

По този начин, със съвместни усилия, семейството може да стабилизира своето положение и впоследствие да бъдат върнати в семейството и другите им деца .

Линк към предаването: http://bnr.bg/vidin/post/100947998

Прочетете още ...

Инициатива с кауза

Тази седмица сме част от един прекрасен базар за великденска украса. Заредихме се с приятна енергия и емоции  в сградата на  Електрохолд България. Ето как

Нашата емоционална събота

С участниците в програмата за детско и младежко участие към „Надежда и домове за децата – клон България“ посетихме децата и младежите, настанени в Центъра

Върни се обратно в