В Силистра заработи Областен координационен механизъм

S-ra2-41.03В залата на Областна администрация – Силистра по покана на областния управител Насуф Насуф и с участието на заместник областнния управител Вяра Емилова, както и на експерти от областната администрация  се проведе учредяването и първото заседание на новосъздадения Областен координационен механизъм по деинституционализация. Той е по идея на Фондация „Надежда и домове за децата“, клон България. Област Силистра е осмата в страната, където се осъществява подобна форма на сътрудничество между институциите. Предишен опит вече има в областите Перник, Пловдив, Плевен, Габрово, Русе, Търговище и Монтана.

         Областният управител приветства представителите на различни институции – общини, регионални звена и социални структури, приели поканата му да станат членове на Координационния механизъм като нова форма на общуване в обществото. Членовете му ще използват възможността всеки месец на нарочно заседание да обсъждат евентуални казуси, свързани с проблеми на деца и семейства. Възможни са и извънредни заседания, ако конкретният казус не търпи отлагане и изисква спешно решение. Областният координационен механизъм има постоянни и асоциирани членове.

         

Програмният координатор на Фондация инициатор Боряна Климентова представи проблематиката и практиката в различни области, вкл. и в Русе, чийто областен координатор Елена Петкова също участва във форума. Русенци имат опит в деинституционализацията от 2012 г. насам и са готови да го споделят в Силистра. Г-жа Климентова представи и проекта „Стратегическа деинституционализация и реформиране на грижата за деца от 0 до 3 години“. Регионалният координатор Анелия Петрова представи конкретния казус, изискващ ефективна координация и взаимодействие за решаването му. Наскоро областният управител на Силистра Насуф Насуф и Георги Симеонов, изпълнителен директор на Фондация „Надежда и домове за деца“, подписаха Меморандум за взаимодействие.

         Фондацията, чието начало е във Великобритания,  работи от година и половина в нашата страна, вкл. и по проекта „Посока: семейство“, но има свои клонове в десет страни на Източна Европа, както и в Африка. Нейната мисия е да подобрява живота на деца без родителска грижа и на семейства, живеещи в трудни битови условия. Над 400 са визираните случаи в практиката на фондацията в България, като в 10% от тях се е наложила намесата й, вкл. подпомагане в материалния и логистичния смисъл. Следва се моделът за активна семейна подкрепа, преди четири години обявен от УНИЦЕФ за най-действащ в света.

 

Съобщението е изготвено от Йордан Георгиев от пресцентъра на ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ – СИЛИСТРА:

ygeorgiev_ss@abv.bg, mondraga.ss@gmail.com, тел.: 086/818 875

Прочетете още ...

Права, деца и гаранции

На 19 ноември Програмата за детско участие се събра да обсъжда много важната тема за Европейската детска гаранция. Това ни вълнува защото много от нашите

Дом за децата с надежда за бъдещето

Кръгла маса на тема: „Дом за децата с надежда за бъдещето“, се проведе на 16.11.2022 с любезното домакинство на Областна Администрация на Софийска област. Целта

Върни се обратно в